Foto: Wonennl-lpw_pools-la-plage-9-artikel

De meest spetterende tuintrend van dit moment; het zwembad!

Je hebt trends en je hebt énorme trends, ook op het gebied van tuinen en buitenruimtes. Wanneer we één grote trend van het moment op het gebied van tuinen moeten noemen dan is dat wel het zwembad.

Vincent 26 April 2024

Waar het een aaantal jaren geleden nog alleen voor de rijken der aarde was weggelegd om een zwembad te hebben, is dat vandaag de dag wel anders. Zwembaden vinden we niet meer alleen in de tuin van een enorme villa, maar ook gewoon in het gazon van een doorzonwoning. En dat is ook goed te begrijpen, want iedereen –van jong tot oud- houdt van zwemmen. Neem daar nog eens bij dat de zomers steeds warmer worden, en dan is bij veel huishoudens zo’n bron van verkoeling meer dan welkom. Met de opkomst van het zwembad in de tuin, is het aanbod ook enorm toegenomen. Zwembaden zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen. Welke zwembaden er zijn en hoe je de juiste kiest? Lees snel verder. 

De soorten zwembaden 

Om maar te beginnen met de verschillende soorten zwembaden, hier zijn er namelijk nogal wat van. Het meest dure maar ook bekende zwembad is toch wel het ingegraven zwembad. Dit zwembad is ongetwijfeld bekend en wordt (dus) ingegraven in de grond. Je vindt hierbinnen dan ook weer allerlei varianten, van een rond of ovaal zwembad tot het rechthoekige zwembad. Ook het je de zogenaamde infinity pool, waarbij de rand van het zwembad gelijk is aan de grond. Maar je hebt ook de zwembaden met een opstaande rand. Dit laatste biedt praktische voordelen, zo heb je minder kans dat er vuil in waait en kleine kinderen erin vallen. Een infinity pool is echter wel het ultieme toonbeeld van luxe, je kan heerlijk op de rand zitten met je benen bungelend in het water. De grond van een ingegraven zwembad kan uit allerlei materialen bestaan. Wat het meeste geschikt is, hangt van de specifieke situatie en van het budget af. Denk aan een zwembad van hard polyester wat al voorgevormd is -en dus vrij eenvoudig te plaatsen is- tot aan een zwembad wat op maat gemaakt wordt, en helemaal afgewerkt is met tegels.

 

Op de grond 

Een ingegraven zwembad is steeds gangbaarder aan het worden en zeker de opties die grotendeels prefab zijn gemaakt, winnen aan populariteit. Toch is het vaak nog een behoorlijke investering én vraagt dit het nodige onderhoud. Ook in de winter wanneer je het zwembad nauwelijks gebruikt. Daarnaast neemt het vrij veel ruimte in beslag, iets wat niet iedereen heeft in de eigen tuin. Je kan ook voor een opblaasbaar zwembad gaan of een zwembad wat je op kunt zetten aan de hand van een stevige stellage. Het voordeel hiervan is dat het eenvoudig te plaatsen is, maar ook zo weer op te ruimen is. Zo staat je zwembad alleen in de tuin wanneer je het ook daadwerkelijk gebruikt. Natuurlijk kennen deze zwembaden ook nadelen. Zo is de levensduur vaak korter, zul je wellicht meer water kwijt zijn doordat je het vaker moet vullen en is het in gebruik minder handig. Daarnaast zijn deze zwembaden in de regel kleiner dan de ingebouwde varianten. Maar wanneer je je vakantiegeld eens wilt steken in een duurzame mogelijkheid tot vertier, dan is het zeker het verkennen waard om te kijken of jij een zelf te installeren zwembad in je tuin kunt plaatsen.

Het water 

Daarnaast het water en de kwaliteit. Dit is namelijk iets waarvan het wel goed is om vooraf rekening mee te houden. Het welbekende chloorwater wordt steeds minder populair en dat is ook wel te begrijpen. Chloor heeft als fijne eigenschap dat dit het water in je zwembad zeer schoon houdt, maar het zorgt er vervolgens ook voor dat je zelf wel érg schoon wordt. Je haar en huid drogen uit en echt gezond is het niet. Er zijn ook andere manieren om het water schoon en fris houden die minder belastend zijn. Denk aan water wat gereinigd wordt op basis van zeezout of mineralen. Dit is op natuurlijke basis en in sommige gevallen zelfs gezond doordat er bijvoorbeeld magnesium is toegevoegd. Welke variant je ook kiest, het is te allen tijde goed om rekening te houden met de reiniging van het water tijdens het gebruik. Een pomp om het water vers te houden is niet alleen belangrijk voor de zaken die mensen achterlaten in het water, ook stilstaand water van zichzelf kan ervoor zorgen dat er bacteriën groeien. Een ander aspect wat ook belangrijk is bij de aanschaf van een zwembad is de temperatuur. In ons kikkerlandje kunnen we het ons niet veroorloven om zonder verwarming in een zwembad te springen, althans niet op een comfortabele manier. Zwembadverwarming is dan ook essentieel. Hiervoor hoef je gelukkig niet direct een enorme energierekening te verwachten. Met de aanschaf van zonnepanelen en een boiler heb je óók aangenaam water.

Het onderhoud 

Dan nog het laatste en wellicht belangrijkste punt voor het onderhouden van een fijn zwembad; het onderhoud. Dit is namelijk best wel een klus, ongeacht welk type zwembad je hebt. Je zult viezigheid eruit moeten halen met een schepnet, het water moeten zuiveren en af en toe de binnenkant moeten poetsen. Idealiter ben je iedere dag wel even met je zwembad bezig. Er zijn wel zaken die je kunt doen om het iets te verbeteren, denk aan de aanschaf van een zwembadoverkapping. Daarmee kun je er al voor zorgen dat er minder vuil in het water komt en tevens dat de zon het water niet zo snel opwarmt, zodat er algvorming kan ontstaan. 

Maar alle onderhoud, bezwaren en kosten daargelaten; een zwembad in eigen tuin is een enorme aanrader. Het is het ultieme gevoel van luxe en comfort. Het voelt als vakantie in eigen tuin en is een duurzame besteding van je vakantiegeld. Ook kun je er een fijne work out van maken door dagelijks je baantjes te trekken en/of door jetstreams aan te brengen. Dus meedoen aan de tuintrend van het moment? Doe jezelf een plezier en koop een zwembad! 

Maximaliseer het Plezier van Je Zwembad met een Zwembadoverkapping

Een zwembadoverkapping biedt tal van voordelen voor zwembadeigenaren. Het verlengt het zwemseizoen door een warmere omgeving te creëren en biedt veiligheid voor kinderen en huisdieren door te voorkomen dat ze onbedoeld in het water vallen. Daarnaast beschermt het tegen weersinvloeden, vermindert het onderhoudskosten en verbetert het de energie-efficiëntie van het zwembad. Bovendien voegt een zwembadoverkapping een vleugje luxe toe aan de buitenruimte, waardoor een elegant en comfortabel toevluchtsoord ontstaat. Overweeg dus zeker om een zwembadoverkapping toe te voegen om maximaal te genieten van je zwembad gedurende het hele jaar.

Reacties