is een zwembad uit polypropyleen iets voor jouw zwembadproject? Bekijk wat het precies is en wat de voor- en nadelen zijn.
Polypropyleen zwembaden zijn de laatste tijd erg in trek. Dit type zwembad – die net als de vinylesterbaden van LPW Pools ook onder de noemer monoblokzwembaden vallen – bestaat uit één stuk en is daarom een populaire keuze bij tal van zwembadliefhebbers.
Is een zwembad uit polypropyleen iets voor jouw zwembadproject? Bekijk wat het precies is en wat de voor- en nadelen zijn.
Polypropyleen is een thermoplastisch polymeer. Het is duurzaam, kleurvast, bestand tegen corrosie en heeft een hoge chemische bestendigheid.
Andere materialen, zoals polyester, zijn minder sterk en kunnen niet zo goed tegen hoge temperaturen. Door deze eigenschappen is polypropyleen een veelgebruikte grondstof voor zwembaden.
Om polypropyleen zwembadkuipen te maken, last de producent PP-platen aan elkaar. Deze platen hebben verschillende diktes, afhankelijk van de producent: tussen de 7 en de 12 millimeter. Die dikte is uiteraard belangrijk voor de kwaliteit en duurzaamheid van de kuip.
Polypropyleen is een zeer duurzaam, 100% recycleerbaar materiaal, en is beter bestand tegen puntbelasting en chemische stoffen.
Doordat polypropyleen gemakkelijk bewerkbaar is, kan je de kuipen gemakkelijk op maat laten maken. De lengte, breedte, diepte én het trapdesign kies je dus zelf.
Polypropyleen is bestand tegen een breed scala aan chemicaliën die vaak in zwembaden worden gebruikt om het water schoon en veilig te houden, zoals chloor. Dit betekent dat het niet zal corroderen of verslechteren door het contact met zwembadchemicaliën.
Polypropyleen zwembaden worden in één stuk gefabriceerd en ter plaatse geïnstalleerd. Dit maakt de installatie sneller en gemakkelijker dan bij sommige andere zwembadmaterialen.
Tot slot heb je bij polypropyleen baden geen enkel risico op osmose, omdat polypropyleen uit één dikke laag bestaat. Er is dus geen sprake van doorsijpeling van water.
Aan de andere kant is polypropyleen een materiaal dat nog niet erg lang wordt gebruikt in de zwembadwereld. Het productieproces is dus nog niet zo efficiënt als dat van andere soorten zwembaden.
De zichtbare lasnaden zijn een ander minpunt. Die kunnen de oorzaak zijn van scheuren, en bijgevolg lekkages. Daarom is het aangewezen regelmatig een onderhoudscheck te laten uitvoeren door professionals. Hierdoor lopen de onderhoudskosten vaak hoger op ten opzichte van andere bouwkundige zwembaden. Een andere tip is om verschillende fabrikanten te vergelijken. Lasnaden zijn soms meer of minder zichtbaar afhankelijk van het vakwerk van de specialist die de lasnaden aanbrengt en/of controleert tijdens de productie.
Polypropyleen is bovendien niet erg krasbestendig. Hierdoor kan er sneller slijtage plaatsvinden op de kuip bij verkeerd gebruik.
Vinylester is een veelgebruikt hars in zwembadconstructies vanwege zijn sterke, duurzame en chemisch-bestendige eigenschappen. Het is ook zeer resistent tegen scheuren en barsten, waardoor het risico op lekkages aanzienlijk vermindert in vergelijking met andere materialen.
De productie van vinylester of vinylesterhars begint met een reactie tussen epoxyhars en acryl- of methacrylzuren. Dit mengsel wordt vervolgens opgelost in een reactief oplosmiddel, zoals styreen.
Een opvallend kenmerk van vinylesters is hun verminderde gevoeligheid voor omgevingsomstandigheden, zoals temperatuur, uv-stralen en luchtvochtigheid, in vergelijking met polyesters.
De lagere harsviscositeit van vinylester – in vergelijking met bijvoorbeeld polyester – resulteert in een verhoogde corrosieweerstand en optimale osmosebestendigheid. Het is dan ook niet verwonderlijk dat vinylester populair is in de scheep- en luchtvaartindustrie.
De vinylester zwembaden van LPW Pools worden geproduceerd op basis van een moedermal, met speciaal bedacht ontwerp met afgeronde hoeken zowel in de kuip als voor de trappen. Dit biedt een aanzienlijk voordeel naar onderhoud en naar veiligheid.
Een ander interessant feit is dat je bij de fullvinylesterzwembaden van LPW Pools een levenslange garantie ontvangt op de waterdichtheid van de kuip en bescherming tegen osmose. Dit benadrukt nogmaals de betrouwbaarheid en duurzaamheid van vinylester als materiaal voor zwembaden.
Vragen over onze vinylester baden? Contacteer ons: onze zwembadexperts geven je graag alle nodige informatie.