Heb je sinds kort een passie voor het maken van muziek opgebouwd en wil je dit opschalen naar iets groters? Wellicht is een thuisstudio dan wat voor jou
Vele van ons maken al muziek sinds dat we kind zijn. Heb jij vroeger ook op gitaarles, pianoles, of drumles gezeten? Of heb je sinds kort een passie voor het maken van muziek opgebouwd en wil je dit opschalen naar iets groters? Wellicht is een thuisstudio dan wat voor jou. Maar wat heb je hier eigenlijk allemaal voor nodig in het begin?
Muziek is natuurlijk iets wat we horen, dus het is essentieel dat je een goede koptelefoon in huis haalt om naar je opnames terug te kunnen luisteren. In de wereld van professionele koptelefoons, heb je verschillende opties om uit te kiezen. Zo is een gesloten koptelefoon, waarbij de koptelefoon volledig afgesloten is van geluid van buitenaf, de beste optie als je alle details wilt horen in je opnames en muziek. Vind je het belangrijk dat het geluid natuurlijk, realistisch en ruimtelijk klinkt? Dan is een open koptelefoon, waarbij de koptelefoon geluid vanaf de buitenwereld naar binnen “lekt”, een betere optie voor jou. Zoek je een gulden middenweg? Probeer dan eens een semi-open koptelefoon.
Ben je een artiest die niet alleen via de laptop muziek maakt? Dan heb je natuurlijk een goed instrument nodig. Zorg er eerst voor dat je weet hoe je je instrument wilt gaan opnemen. Of je nou drumstel, basgitaar, of viool bespeelt, zorg ervoor dat je een instrument kiest dat je kan aansluiten op je computer of opnameapparatuur; dit maakt het opnemen van muziek veel makkelijker. Kijk tijdens het testen en kiezen van je nieuwe instrument goed of het de juiste specificaties bevat voor een digitale aansluiting.
Ben je een artiest met een wonderlijke stem en zing je graag tijdens je nummers? Of wil je liever de rauwe kracht van je instrument opnemen met een microfoon in plaats van digitaal? Dan heb je een goede microfoon nodig voor in je nieuwe studio aan huis. Je hebt twee verschillende soorten microfoons die het meest gebruikt worden voor zang en instrumenten: dynamische- en condensatormicrofoons. Terwijl je dynamische microfoons meer zult zien tijdens live-optredens, is een condensatormicrofoon een betere keuze voor je thuisstudio. Deze is gevoeliger voor subtiele geluidsverschillen, pakt minder achtergrondgeluid mee, en zal jouw zang en instrumentale opnames er prachtig uit laten komen!
Daar zit je dan met je spiksplinternieuwe apparatuur. Je handen jeuken om aan de slag te gaan, en je hoofd barst van de ideeën voor nieuwe nummers. Maar hoe ga je nu al je geluid samenvoegen in één nummer? Daar heb je goede studio software, oftewel een DAW (digital audio workstation) voor nodig. Een DAW is een stuk software voor artiesten waarin je je muziek daadwerkelijk gaat creëren. Je laad het geluid van je nieuwe gitaar in, zingt er je tekst overheen, voegt nog wat andere effecten toe, en je hebt je eerste nummer! Welke studio software het beste bij jouw past hangt natuurlijk af van de voorkeuren die jij hebt als artiest en wat je er uiteindelijk mee wilt bereiken.