Foto: Storybook_papers

Little Greene introduceert ‘Storybook Papers’,behangcollectie in samenwerking met National Trust

De acht speelse behangontwerpen in de collectie ‘Storybook Papers’ vormen een onbezorgde ontdekkingstocht naar vervlogen kinderjaren.

16 December 2024

De ontwerpen omvatten historische objecten, speelgoed uit het begin en midden van de twintigste eeuw, decoratieve stoffen en originele artistieke werken, waaronder verschillende van Beatrix Potter, de geliefde kinderboekenauteur en een van de belangrijkste weldoeners van National Trust. Betoverende, speelse voorwerpen zoals tinnen auto’s en houten speelgoed zijn zorgvuldig getekend door de Little Greene Design Studio en vertaald naar behangontwerpen, die de charme en het karakter van de originelen weerspiegelen.

Elk behangpatroon is door Little Greene liefdevol onderzocht, zorgvuldig ontworpen en smaakvol gekleurd, en wordt gepresenteerd met een selectie bijpassende verftinten om een harmonieus interieurontwerp te creëren, dat zowel door kinderen als volwassenen wordt gewaardeerd.

De collectie bestaat uit een reeks innemende ontwerpen, waaronder het eigenzinnige oppervlaktedrukbehang ‘Animal Kingdom’ met kleurrijke olifanten, struisvogels en pinguïns; ‘Riverside Capers’ met speelse illustraties van kuikens en eenden en ‘Rodney Street’, dat vintage, mechanisch appelplukspeelgoed toont. Naast deze beeldende en decoratieve ontwerpen zijn er nieuwe kleurstellingen van Little Greene’s geliefde, royaal geproportioneerde ‘Broad Stripe’ behang, dat opnieuw is gekleurd in een reeks vrolijke combinaties.

Met een scala aan drukmethoden, van traditionele oppervlaktedruk tot geavanceerde digitale drukmachines, bevat de collectie ook een gevlokt ontwerp, dat een aangenaam textuurelement toevoegt aan Beatrix Potters geliefde kudde Herdwick-schapen in het ‘Nip & Lassie’-behang.

Little Greene’s Creative Director, Ruth Mottershead vertelt:
“Het is altijd een eer om toegang te hebben tot de unieke eigendommen van National Trust, waar we fascinerende historische ontwerpen ontdekken, een nieuw leven inblazen, opnieuw interpreteren en hun geschiedenis uitbreiden met nieuwe kleurstellingen en indelingen. Het is fantastisch om te bedenken dat deze prachtige geschiedenisstukken, waaronder speelgoed, kinderillustraties en stoffen door het ontwerpteam zijn getransformeerd tot behangpapier dat zijn weg zal vinden naar hedendaagse huizen en daar jarenlang plezier zal brengen.”

Becky Stanford, head of Brand Licensing bij National Trust, zegt:
“Dit is onze vijfde behangcollectie met Little Greene en zoals altijd weerspiegelen hun charmante, kleurrijke en creatieve ontwerpen onze gedeelde liefde voor natuur, schoonheid en geschiedenis. Hoe langer we samenwerken, hoe gedurfder en inventiever het behang wordt. Door middel van deze ontwerpen heeft Little Greene de excentriciteit en speelsheid van de items in onze collecties tot leven gebracht, en tegelijk eer betoond aan het werk en de passies van de kunstenaars en schrijvers die speciale banden hebben met de locaties die wij beheren. De inkomsten uit de National Trust collecties van Little Greene stellen ons bovendien in staat om deze inspirerende plekken te blijven onderhouden zodat iedereen ervan kan blijven genieten. We blijven erg dankbaar voor hun steun.”

De ‘Storybook Papers’-collectie wordt gelanceerd op maandag 27 januari 2025. Vanaf dan is de collectie verkrijgbaar via een netwerk van Little Greene dealers en online op www.littlegreene.nl.

Een bijdrage van de verkoop van elke rol Little Greene-behang wordt gedoneerd ter ondersteuning van het belangrijke werk van National Trust. Zij zorgen voor 500 historische pekken, waaronder 1250 kilometer aan kustlijn, historische locaties en 250.000 hectare aan natuur- en groengebieden, zodat mens en natuur kunnen gedijen - nu en voor altijd.

Storybook Papers

Animal Kingdom

Dit eigenzinnige tafereel is afgeleid van een bedrukte stof uit de jaren ’30 die werd gevonden in Tyntesfield, een afgelegen landhuis in Noord-Somerset, dat nog tot 2001 een gezinswoning was. De stof werd gebruikt om de meubels in de kinderkamer mee te bekleden. Dit speelse ontwerp, met een ijsbeer en pinguïns naast een olifant en een struisvogel, is rijk aan fantasie en is vertaald naar een oppervlaktedruk behangpatroon in een reeks krachtige kleurstellingen.

Nip & Lassie

De honden in dit ontwerp zijn Beatrix Potter’s krabbelportretten van haar geliefde collies, Nip en Lassie. Hoewel de originele schetsen klein zijn, vertalen ze zich moeiteloos in een speels behangontwerp, waarbij de bijbehorende schapen zijn gevlokt voor extra oppervlaktestructuur. Beatrix Potter stond bekend om haar toewijding aan de landbouw en in het bijzonder om haar bekroonde kudde Herdwick schapen. Dit ras is nauw verbonden met haar geliefde Lake District, waarvan ze na haar dood in 1943 zo’n 4000 hectare naliet aan National Trust.

Rodney Street

De kinderlijke lijnvoering in dit ontwerp verwijst nauwkeurig naar het vintage, mechanisch appelplukspeelgoed dat de inspiratiebron vormde. Het zijn kleine kunstwerkjes uit een enorme collectie van voornamelijk twintigste-eeuwse objecten, die nu worden beheerd door National Trust in The Hardman’s House in Rodney Street, Liverpool. Dit elegante Georgiaanse pand is authentiek bewaard gebleven in de staat waarin het in de jaren ‘50 verkeerde. Het diende als woonhuis en drukke fotostudio voor de prestigieuze portretfotograaf Edward Chambré Hardman en zijn zakenpartner en vrouw Margaret.

Balance

Dit ontwerp bestaat uit vier ingekaderde motieven. Elk motief is oorspronkelijk een eenvoudig onderdeel uit een kleine set houten evenwichtsspellen die zich bevinden in Grey’s Court in Oxfordshire. Bij deze spellen is een vaste hand nodig om kleine metalen kogellagers in de gaten te krijgen en hoewel de balletjes zelf uit het ontwerp zijn weggelaten, zijn de locaties van de gaten behouden als verwijzing naar de oorsprong. Een ander opvallend detail is het omgekeerde kleurenspectrum van de regenboog - het rood zou normaal gesproken aan de buitenkant te zien zijn en het blauw aan de binnenkant, maar dit is een van de vele details die in het behangpatroon zijn behouden.

Road Trip

In de voormalige bediendenvleugel van Sudbury Hall in Derbyshire is nu het ‘Children’s Country House’ van National Trust gevestigd. Deze plek is gecreëerd met en voor kinderen van alle leeftijden, waar nostalgische, vervlogen kinderherinneringen worden bewaard, gedeeld en gevierd. Dit vrolijke patroon bestaat uit schetsen van een selectie vintage speelgoedauto’s en vrachtwagens die door National Trust worden beheerd, met name in Sudbury, maar ook in onder andere Nuffield Place, Tyntesfield en Wightwick Manor. Liefhebbers zullen een Morris Minor uit 1951 herkennen, een houten Mercedes truck uit 1960 en een glamoureuze Austin Atlantic uit 1956.

Potter’s Woodland

Een betoverend tafereel dat rechtstreeks verwijst naar een aantal afzonderlijke tekeningen en schilderijen uit de ongepubliceerde schetsboeken van Beatrix Potter. Naast haar onbedwingbare honger naar het boerenleven was Potter een productieve en volleerde kunstenares, gefascineerd en geïnspireerd door de natuur, die haar landelijke huis in Ambleside, Cumbria, omringde.

Riverside Capers

De dieren in dit ontwerp zijn allemaal oorspronkelijk geschilderd door de kinderillustrator Cecil Aldin. Aldin, een van de oprichters van de London Sketch Club, stond bekend om zijn cartooneske dierenafbeeldingen en werd gepubliceerd naast literaire werken van onder andere Charles Dickens en Rudyard Kipling. Een kinderslaapkamer in Wightwick Manor in de West Midlands heeft een wanddecoratie met verschillende boerderijdieren van Aldin, waaronder een moederkip met haar kuikens en een speelse rij rennende eenden.

Broad Stripe

Gestreepte stoffen en behang worden al heel lang gebruikt om eenvoudige, verfijnde patronen en elegante, ongecompliceerde kleurencombinaties te creëren in zowel grote als kleine interieurs. In het Georgian en Regency tijdperk werd deze royale streep vaak gebruikt in grote kamers en te midden van felle kleuren en sterke patronen. In het hedendaagse interieurontwerp worden brede strepen nog steeds toegepast om een balans te vinden in het ontwerp, waarbij ze breder toepasbaar zijn geworden door het meer rustgevende, op elkaar afgestemde kleurenpalet waarin ze nu verkrijgbaar zijn.

Reacties