Foto: Dit_moet_je_weten_over_OSB_platen_2

Dit moet je weten over OSB platen

Waar het eerder vooral werd ingezet als constructief bouwmateriaal, zie je OSB platen nu ook regelmatig terugkomen in een stijlvol interieur.

Guido van Loon

Veel thuisklussers en interieurliefhebbers zullen tegenwoordig OSB platen kopen vanwege de voordelen én het uiterlijk. Het plaatmateriaal heeft namelijk een stoere en robuuste uitstraling. In het onderstaande artikel lees je alles wat je moet weten over OSB platen.

Wat is OSB?

OSB is een afkorting voor ‘Oriented Strand Board’. De platen bestaan uit drie lagen houtsnippers die onder hoge druk samengeperst worden. Het is dus net als spaanplaat en MDF een vezelplaat. Het verschil is dat tijdens de productie de houtvezels (vaak grenen en vurenhouten vezels) in de lengte worden gelegd. Vervolgens worden er drie van deze vezellagen kruislings en watervast met elkaar verlijmd. Hierdoor is OSB erg stevig, maar heeft het ook een hoge buigsterkte.

OSB platen verwerken en bewerken

OSB is heel makkelijk te verwerken en bewerken. Je kunt het eenvoudig op maat zagen en aan elkaar bevestigen. Dit maakt het een fijn plaatmateriaal voor hobbyklussers.

OSB classificatie

Wil je binnenkort OSB platen bestellen? Let dan altijd op de klasse van de plaat. Dit vertelt meer over de eigenschappen van de platen en geeft aan voor welke doeleinden je het kunt gebruiken. OSB platen worden ingedeeld in de volgende vier klassen:

Klasse 1: OSB platen die in klasse 1 vallen zijn geschikt voor meubelbouw, binnenafbouw en gebruik in droge ruimtes. Je kunt deze platen dus niet gebruiken als constructief bouwmateriaal.

Klasse 2: Ook de klasse 2 platen zijn niet bestand tegen vocht, maar kunnen wel voor dragende doeleinden worden gebruikt.

Klasse 3: OSB platen vanaf klasse 3 zijn te gebruiken in een vochtig klimaat en toe te passen als constructief en dragend bouwmateriaal. Denk hierbij aan wanden, daken en plafonds.

Klasse 4: Wanneer een OSB plaat klasse 4 heeft, is het erg sterk, bestand tegen een hoge luchtvochtigheid en in te zetten als dragende constructie.

Toepasmogelijkheden

Zoals je bij de classificatie al hebt kunnen lezen, kunnen OSB platen op verschillende manieren worden ingezet. Het is essentieel om de klasse van het plaatmateriaal aan te passen op jouw klus. Een aantal populaire toepasmogelijkheden van OSB platen zijn: houtskeletbouw, dakconstructies, wandbekleding, meubelbouw en verschillende decoratieve toepassingen. Door al deze uiteenlopende mogelijkheden zijn de platen uiteraard verkrijgbaar in veel verschillende afmetingen en diktes. Denk aan OSB platen 18mm en OSB platen 9mm.

Reacties