Veel mensen (vooral vrouwen) vinden het heerlijk om een ruimte opnieuw in te richten.
Je kunt lekker bladeren door alle woonboeken en -tijdschriften, je kunt overal leuke ideetjes opdoen en lekker spelen met vormen en kleuren. De laatste jaren is het maken van een moodboard helemaal ‘in’. Je maakt dan een soort overzicht met dingen die je mooi vindt. Maar hoe doe je dat eigenlijk?
Een moodboard maken kan op twee manieren. Je kunt het digitaal doen of op papier maken. Het voordeel van digitaal maken is dat je het gemakkelijk kunt aanpassen. Vind je een idee niet meer zo leuk, dan haal je het plaatje gewoon weg. Dat is op papier iets minder handig. Echter, op papier heeft als groot voordeel dat je de dingen wat meer voor je ziet. Daarnaast ben je er meer mee bezig en blijven ideeën dus ook beter hangen. Een papieren moodboard is een leuk project om mee aan de slag te gaan. Natuurlijk is het wel belangrijk om een goede printer te hebben, plus voldoende inktpatronen. Je kunt hp inktpatronen bijvoorbeeld al van tevoren op voorraad aanschaffen. Wist je trouwens dat de bekendste inktpatronen, zoals de hp 302, ook bestaan in een XL versie?
Je moodboard begint met de plaats waar je het moodboard gaat maken. Kies je voor een digitale omgeving, dan heb je heel veel mogelijkheden. Je kunt er bijvoorbeeld een speciaal programma voor gebruiken. Maar het is ook mogelijk om gewoon in Word, een andere tekstverwerker of in een tekenprogramma een moodboard te maken. Wil je een papieren moodboard maken, dan kies je meestal voor een groot blad, bijvoorbeeld A1 of A0 formaat. Maar je kunt ook een kleiner moodboard maken of het zelfs in een boekvorm maken. Hier vind je nog meer inspirerende ideeën om een creatief moodboard te maken.
Allereerst ga je bedenken welke woonstijlen je mooi vindt. Blader eens door woontijdschriften of snuffel online op inspirerende websites. Vind je een idee echt mooi? Zet het apart of markeer het om er later bij terug te komen. Na een tijdje heb je wel een globaal idee van de woonstijl of woonstijlen die je mooi vindt. Vervolgens begin je in die stijl plaatjes te knippen en te plakken. Op je moodboard kun je die rangschikken naar keuze. Je kunt ze bijvoorbeeld rangschikken op woonstijl, op kleurgebruik of misschien zet je ze zomaar door elkaar. Denk erom: in het begin is er geen goed of fout. Je kiest gewoon de dingen die je mooi vindt, ongeacht of het bij elkaar past. Later ontdek je vanzelf wat wel en niet mooi is.
Ben je eenmaal lekker op gang, dan gaat het maken van een moodboard meestal heel snel en gemakkelijk. Je ontdekt vanzelf wat je leuk vindt. Je zult ook merken dat je na een tijdje al meteen herkent of iets ‘jouw ding’ is. En misschien ontdek je ook dat bepaalde ideeën op je moodboard eigenlijk toch niet helemaal zijn wat je mooi vindt. Je kunt ze dan weghalen (digitale versie) of je plakt er een ander plaatje overheen (papieren versie). Uiteindelijk heb je een moodboard met allerlei meubels maar ook complete interieurs die jij mooi vindt.
Een moodboard maken is leuk, maar hoe gebruik je het in de praktijk? Als je een kamer gaat (her)inrichten, zul je in veel gevallen kijken naar de vormen en kleuren die je mooi vindt. Vind je een bepaalde stijl meubels mooi, dan zie je vanzelf ook welke kleuren op de vloer, de muren en het plafond daarbij passen. Ben je toe aan het kopen van meubels en twijfel je wat je wilt? Dan neem je je moodboard gewoon mee naar de winkel om daar te kijken. Geloof me - winkeliers kijken echt niet raar op als je met een groot blad vol ideeën de winkel binnenkomt.
Een moodboard is heel fijn om te hebben als je een kamer opnieuw gaat inrichten. Maar het is ook fijn om te hebben als je interieuradvies wilt. Een advies heeft namelijk de meeste zin als je al een beetje richting hebt in wat je wilt en mooi vindt. Een moodboard kan een interieurstylist of interieuradviseur een goede richting geven om een ontwerp te maken.