Foto: industriele-inrichting-1

De kracht van een industriële inrichting

Helemaal trendy vandaag de dag is een industriële woninginrichting.

Guido van Loon

Een stijl waar kenmerken uit het industriële tijdperk gecombineerd wordt met aanvullende verweerde hergebruikte items. Deze items worden ook wel aangeduid met benamingen als 'vintage', 'brocante' en 'reclaimed' (wat zoveel als 'terug van weggeweest' betekent).

De kracht van een industriële inrichting is dat de inrichting stoer, leefbaar en functioneel tegelijk is en mede hierdoor is deze stijl in een korte tijd razend populair geworden. Wil jij ook met stoere basic elementen binnen een industriële omgeving een comfortabel thuisgevoel creëren? Lees dan snel verder voor praktische tips en bruikbare suggesties.

Stoer staal

Aan de bakermat van het succes van de industriële stijl ligt het verlangen terug te halen wat goed was maar dit dan wel in een modern jasje. Om dit te bereiken wordt een origineel product gerestyled en tot de oorspronkelijke vorm teruggebracht. Wat dan bloot komt te liggen is een originele betonnen vloer of een authentieke bakstenen muur en deze oneffen, robuuste onderlaag vormt de perfecte basis voor de industriële stijl. Helemaal bijzonder wordt het als men deze elementen gaat matchen met bijpassende meubels. Artistiek stoer staal en basic blank hout complementeer je bij voorkeur met vintage meubels, meubels die de tand des tijds doorstaan hebben en karakter uitstralen. Dit hoeft niet perse duur uit te pakken, veel juweeltjes zijn gekocht in een kringloopwinkel, op een antiekmarkt of op de kop getikt tijdens een Koningsdag verkoop. Ruilen of ophalen via een van de vele ruil- of weggeefmarkten die online te vinden zijn is ook een mogelijkheid.

Minder is meer

Het mooie aan de industriële stijl is dat men met slechts een paar basisstukken al een maximaal effect kan creëren. Deze stijl komt voort uit de minimalistische stroming die ook weer helemaal hip is. Vanuit de basis van stoer staal en blank hout ontstaat een oneindig scala aan mogelijkheden om het geheel met toegevoegde kleuren en accessoires af te maken. Het sleutelwoord hierbij is balans. Een enkel item op zich vormt nog geen stijl maar meerdere bij elkaar passende items wel. Met aandacht voor de details wordt het beoogde thema en uitstraling bereikt. Combineer bijvoorbeeld een zwarte gietvloer met warme lichtschakeringen en planten. Voeg aan een minimalistische industriële muur letterlijk en figuurlijk een lichtelement toe zoals een lamp die functioneert als licht- en blikvanger. Of voeg aan een strakke witte betonmuur kleur en warmte toe d.m.v. draperende stoffen als leer, satijn of bont.

Beschadigd? Nee, zo goed als nieuw!

Is de basis van de industriële look stoer en onbehandeld, de aanvullende meubels van de vintage stijl kenmerken zich met een doorleefd en verweerd uiterlijk. Dit effect kun je zelf ook creëren door lichte beschadigingen aan een meubelstuk, muur of vloer toe te brengen. Breng eerst vele lagen verf aan die daarna net zolang geschuurd worden tot er lichte beschadigingen optreden. Deze aanpak geeft de meubels een robuuste en brocante uitstraling. Deze look is overigens ook ideaal ook voor jonge gezinnen of mensen met huisdieren want in deze woonomgeving kan geleefd worden zonder bang te zijn voor een vlekje, kras of buts. Sterker nog, een extra beschadiging hier of daar voegt nog nog meer karakter toe aan de meubels.

Hergebruik, zo goed als nieuw

Wat uitstekend past bij de stijl van een industriële aankleding en een brocante stijl is het vinden van een herbestemming (repurposing) voor oorspronkelijke materialen en meubels. Door een oude binnendeur te bewerken en een ander uiterlijk te geven kan deze omgetoverd worden tot een robuust tafelblad, een oud duivenhok tot een unieke boekenkast en een glas in lood raam tot een voorzetraam. Multifunctionele voorwerpen benadrukken de minimalistische stijl en sfeer.

Mechanisch, een aanpak die werkt

De industriële meubelinrichting is een uitdaging die iedereen aankan. Door te spelen met de karakteristieke componenten uit deze stijl en de echtheid van de materialen te benadrukken komt de kenmerkende sfeer van fabrieken en industriegebouwen uit de 19e en 20e eeuw opnieuw tot leven. Bijvoorbeeld met een grote oude fabriekslamp tegen een metallic-kleurige muur naast een modern strak meubel in een voormalige industriële ruimte, een verbouwd pakhuis.

Kies kleur en creëer sfeer

Wat hebben een oude slijpmachine, melkbus of een oud fotostatief met elkaar gemeen? Je kunt deze voorwerpen omvormen tot een industrieel voorwerp zoals een lampenkap. Lampen zijn de ultieme sfeermakers in een industriële woninginrichting. Meubels en materialen komen met de juiste verlichting en uitstraling van een authentiek ogende lamp nog beter tot hun recht. Met een minimum aan materialen en budget een zo groot mogelijk effect creëren ligt binnen ieders mogelijkheid.

 

Reacties