Foto: trendy-woningaanpassing-rolstoel-lift

Trendy woningaanpassing met rolstoel en lift

Een woning aanpassen? Dat doe je niet zomaar even, en daar zit een goed doordacht plan achter waarbij je een woning aanpast met een doel.

Voor veel mensen die mobiliteitsproblemen ondervinden hebben een goed plan nodig om de woning aan te passen naar hun situatie. Waar moet je rekening mee houden?

Aanleiding

Mensen met een handicap of mobiliteitsproblemen hebben een aanpassing in hun leefomgeving nodig. Of dit nu het aanpassen van de werkplek is of de woning als leefomgeving, ze moeten gemaakt worden.

Het kan gebeuren dat mensen tijdelijk van aard hun problemen ondervinden of dat dit structureel van aard is. Denk dan snel aan het verschil tussen iemand die in een rolstoel zit na herstel van operatie of een bejaarde persoon die steeds minder goed kan lopen.

Tijdelijke aanpassing

Voor mensen met een tijdelijk aard van nodige aanpassingen in de omgeving zullen er geen zware structurele aanpassingen nodig zijn. Vaak zie je dan ook dat het herstel snel gaat en dat een tijdelijk gebruik van een rolstoel of krukken nodig is.

Voor de woningaanpassing betekent dit wel dat er een rolstoel oprit aangelegd moet worden die na herstel ook meteen weer weggehaald kan worden. Mobiele rolstoel opritten zijn dan ook tijdelijk te huren voor zolang het nodig is, vaak ook vergoed door de verzekeraar.

Structurele aanpassing

Wanneer de aanleiding echt voor altijd is dan zullen structurele aanpassingen van de woning nodig zijn die de persoon in kwestie dag in dag uit zal moeten helpen de woonomgeving functioneel te maken. En vaak zie je dat de volgende zaken aandacht nodig hebben:
- mobiliteit in de woning
- toegang tot de woning
- zithoogte en reikhoogte

Mobiliteit

In de woning zal je mobiel moeten kunnen zijn. Hierbij gaat de aandacht dan ook vaak uit naar verplaatsing door de woning heen over meerdere etages en de beweegbare ruimte in kamers zoals bij gebruik van een rolstoel.

Oplossing

Voor de beweegbaarheid zullen ruimten in de woning minder vol ingericht worden om ruimte te maken. Maar voor de verplaatsing in de woning zijn er meerdere soorten oplossingen waarbij een hulpmiddel als een lift wordt ingezet. Hierbij zijn er diverse soorten liften die speciaal voor woningaanpassing gemaakt zijn.

Traplift

Een traplift help iemand met een stoel aan een rail omhoog langs de wand van de trap bevestigd. Dit is de meest gebruikte lift type voor in huis.

Plateaulift

Bij ongelijke vloerhoogten of tussen-etages kan een plateaulift ingezet worden. Dit is vooral bedoeld voor rolstoelen. Deze zie je vaak in publieke gebouwen.

Huislift

Een huislift in huis is tegenwoordig trendy omdat dit een personenlift is in je eigen huis. Vooral dankzij trendy stijlen en moderne uiterlijk zijn ze passend in elk interieur. Maar er zijn ook versies beschikbaar die bedoeld zijn voor rolstoelgebruikers.

Zweeflift

Een zweeflift heeft eenzelfde functie als een traplift maar dan vanuit een ander perspectief. Hierbij wordt een rail aan het plafond gebruikt waarbij de rolstoelgebruiker met rolstoel en al gelift wordt met een tuig dat aan de rail hangt.

Tillift

Een tillift is vooral bedoeld om iemand in of uit bed te tillen, of neer te zetten in de douche of badkuip. Dit zijn mobiele liften waarbij de persoon gelift kan worden en de hulpgever hierbij de lift verplaatst.

Toegankelijkheid

Bij toegang tot de woning komen ook veel mensen problemen tegen en deze zijn bijna altijd tweeledig. Ten eerste de inloop mogelijkheid waarbij de drempel te hoog is en ten tweede de breedte van de doorgang waar problemen bij ontstaan vooral bij rolstoelgebruikers.

Oplossing

De antwoorden hierop zijn makkelijk, het is dan een simpel om te bedenken dat de drempel omlaag moet zodat het gelijkvloers is en de deurpost verbreden. Maar helaas is hier vaak een vergunning voor nodig.

Zeker bij woningbouwvereniging is er hulp beschikbaar om dit voor elkaar te krijgen. Drempels aan en in de woning worden dan verwijderd zodat alle doorgangen geen obstakels meer bevatten en de deuren worden verbreed om er makkelijker doorheen te gaan.

Zithoogte en reikhoogte

Je kunt je voorstellen dat aan het meeste al is gedacht maar niets is minder waar. Niet alleen is de omgeving voor toegang en beweging belangrijk maar ook de leefbaarheid in de woning zelf. Het leven gaat gewoon door en dat zal ook moeten gelden voor de dagelijkse activiteiten van de bewoner.

Hierbij komen dan handeling aan te pas die bemoeilijkt worden doordat je in een rolstoel zit maar wel erbij moet kunnen zoals kasten en werkplekken. Hierbij is aanpassing naar de zithoogte en reikhoogte van de persoon dan ook belangrijk om in te zetten.

Oplossing

Dankzij nieuwe ontwerpen van keukeninstallaties kunnen keukenblokken ook speciaal laag gemaakt worden zodat je erbij kan komen. Dat geldt ook voor de rest van de inrichting waarbij een koelkast, boekenkast en wasmachine zo geplaatst wordt dat je er direct bij kan en niet te ver hoeft te bukken of reiken.

Reacties