Om een goede en weloverwogen beslissing te maken voor je ramen geven we je in dit blog de pros en cons van houten raamdecoratie.
Net zoals veel andere materialen heeft hout voor- én nadelen. Dat geldt ook zeker voor houten raamdecoratie, zoals jaloezieën of shutters. Om een goede en weloverwogen beslissing te maken voor je ramen geven we je in dit blog de pros en cons van houten raamdecoratie.
Shutters en met name jaloezieën zijn tegenwoordig in ontelbaar veel varianten en kleuren verkrijgbaar, waardoor ze in de smaak vallen bij uiteenlopende interieurstijlen. Van stoer industrieel tot klassiek landelijk en van sfeervol Scandinavisch tot modern en minimalistisch.
Ten opzichte van aluminium jaloezieën geeft een houten variant de ruimte aanzienlijk meer gezelligheid. Daarnaast zijn ze wat volume betreft wat groter (lees: dikkere lamellen) en dat zorgt weer voor extra body aan je ramen én de betreffende ruimte. Datzelfde geldt nog meer voor shutters, welke een groot raamoppervlak minder prominent maken en de woning daardoor knusser laten aanvoelen.
Een ander voordeel van hout is de mate van lichtinval en hoe je ermee kunt spelen. Door het gladde, maar niet weerkaatsende oppervlak, geeft het de meest natuurlijke vorm van lichtinval. Met andere woorden: geen vervelende en onnatuurlijke reflecties en spiegelende effecten van de zon, maar wél een mooi lijnenspel op de muur of vloer.
Om onze houten raamdecoratie te verzekeren van een optimale levensduur wordt deze (verschillend per collectie) vervaardigd uit onder meer linde-, abachi-, eiken- of tulpenhout. Daarnaast zorgt de afwerking met een speciale lak ervoor dat het zonlicht weinig tot geen invloed heeft op de kleur van de lamellen. Zo kun je lang genieten van je sfeervolle houten jaloezieën of shutters.
Zowel houten jaloezieën als shutters dragen bij aan de temperatuur binnenshuis, maar ook aan de akoestiek. Hout dempt namelijk van nature harde geluiden - wel zo prettig bij enthousiaste kids, waarbij het geluid anders zou weerkaatsen tegen het glas. En wat dacht je van wat extra geluidsisolatie bij een raam dat direct aan een drukke weg zit? Precies.
Als het om de isolatie van temperatuur gaat, kun je denken aan de behaaglijke warmte die de houten lamellen uitstralen naar de aangrenzende woonruimte, afkomstig van het zonlicht op een gure herfst- of winterdag. Andersom houdt de raamdecoratie een koele kamertemperatuur juist beter vast tijdens een zinderende zomerdag. Tip: Voor de beste isolatie kun je kiezen voor een combinatie van gordijnen en jaloezieën aan de binnenzijde én een warmtewerende zonwering aan de buitenzijde van het raam.
Geen voordelen zonder nadelen, zullen we maar zeggen. Al zijn het er in dit geval niet zoveel. Deze hebben voornamelijk te maken met het onderhoud. Vanzelfsprekend vangt raamdecoratie, net zoals andere interieuritems, stof op. Gelukkig kun je daar eenvoudig tegenop boksen door middel van een zachte (microvezel) stofdoek, plumeau óf speciale jaloezieën borstel. De laatste bevat meerdere plumeau-achtige ‘vingers’, waardoor je makkelijk tussen de lamellen kunt manoeuvreren.
Reinigen met schoonmaakmiddel is meteen ons bruggetje naar het tweede nadeel, want het materiaal houdt niet van vocht. Bij hardnekkige vlekken mag je het product reinigen met een licht vochtige doek, maar gebruik van een reinigingsmiddel is uit den boze. Een te lange blootstelling aan vocht maakt de houten jaloezieën er niet mooier op, waardoor houten raamdecoratie vanzelfsprekend ongeschikt is voor plaatsing in vochtige ruimtes.
Op zoek naar meer inspiratie over raamdecoratie? Neem dan eens een kijkje op onze Instagram of Pinterest, waar we regelmatig mooie kiekjes delen. Voor een persoonlijke advies kun je terecht bij één van onze verkooppunten of je kunt een telefonisch adviesgesprek aanvragen.