Foto: leddimmer

4 tips om je led lampen goed te dimmen

Met een leddimmer zorg je ervoor dat je het licht op elk moment van de dag feller of minder fel kunt maken.

Altijd de helderheid van jouw led verlichting aanpassen? Dan heb je een led dimmer nodig! Maar hoe zorg je er nou voor dat jouw lampen op een optimale manier gedimd kunnen worden? Lees verder om onze vier beste tips te bekijken.

1. Let op de minimale en maximale belasting van de led dimmer

Het is allereerst belangrijk om te kijken naar de minimale en maximale wattage van de led dimmer. Stel dat jouw led dimmer een minimale belasting heeft van 5W; als je dan een lamp toevoegt van 3W is de kans groot dat het dimmen niet helemaal soepel gaat. Het gaat hierbij overigens om een gecombineerd wattage. Sluit je dus twee lampen aan met een vermogen van 3W, dan kan het weer wel. We raden het je verder ook af om lampen toe te voegen die een hogere maximale wattage hebben dan de dimmer aankan. Blijf hier het liefst ongeveer 10% onder, want dan ontstaan er namelijk ook geen problemen tijdens een fluctuatie in stroom. Is het maximale vermogen van jouw led dimmer dus 200W? Dan kun je lampen aansluiten met een gecombineerd vermogen tot 180W.

2. Combineer een led lamp met een led dimmer

Led dimmers en halogeendimmers werken allebei met een andere techniek. Led dimmers zijn namelijk fase-afsnijdend, wat betekent dat de stroom hier geleidelijk doorheen stroomt. Halogeendimmers zijn op hun beurt fase-aansnijdend en werken met pulssignalen. Een led lamp kan hier niet zo goed tegen. Zo kunnen er storingen ontstaan, bijvoorbeeld op je internetnetwerk of op de tv. Zorg er dus voor dat je je led lamp altijd combineert met een led dimmer. Overigens kun je je halogeenlampen wél gewoon met een led dimmer combineren.

3. Kies een led dimmer met goede afstelmogelijkheden

Bij vele led dimmers is het mogelijk om de minimale en maximale afstelling te kiezen. Als je de dimmerknop van deze led dimmers namelijk zo ver mogelijk naar links draait en het licht gaat knipperen, kun je het licht dan stabiliseren door de MIN potmeter aan te passen. Zo zorg je ervoor dat je de lamp maximaal kunt dimmen zonder dat deze gaat knipperen. Ook de maximale afstelling is soms af te stellen, zodat je de lamp eenvoudig zo helder mogelijk kunt maken zonder dat de dimstabiliteit in het geding komt. Op deze manier haal je dus het maximale uit je lampen.

4. Kies de juiste dimmer voor jouw lamp

De dimmer die je gaat uitkiezen is verder ook afhankelijk van het soort lamp dat je in huis hebt. Er zijn heel veel verschillende merken op de markt. Een van de meest betrouwbare merken is Tradim. Tradim dimmers zijn beschikbaar in een aantal varianten. Zo kun je onder meer kiezen voor een snoerdimmer, een vloerdimmer en een inbouwdimmer. Heb je een lamp met een snoer, zoals een tafellamp? Kies dan voor een snoerdimmer. Een vloerdimmer is weer perfect voor staande lampen. En voor hanglampen is uiteraard een inbouwdimmer het meest geschikt, die je kunt inbouwen in de inbouwdoos. Zo is er voor iedere soort lamp wel een geschikte dimmer te vinden.

Met al onze tips zorg je ervoor dat je jouw led lampen op een stabiele, veilige en optimale manier kunt dimmen. Creëer zo altijd de juiste sfeer.

Reacties