Foto: inbouwspots

Let hier op bij led inbouwspots

Je hebt de keuze gemaakt voor led inbouwspots als verlichting in jouw woning. Maar hoe kies je nu de juiste? Wij helpen je op weg!

Guido van Loon

Allereerst: bepaal de juiste maat inbouwspots

Zodra je er in gaat verdiepen zal je opvallen dat er ontzettend veel soorten en maten spots zijn. Zo maar even een led inbouwspot kiezen is er dus niet bij. Je zult echt even onderzoek moeten doen. Zo kun je kiezen voor de bekende inbouwspots gu10, maar daar houdt het nog niet bij op. Grof gezegd moet je rekening houden met 2 factoren:
- de inbouwdiepte
- de grootte van het zaaggat

Vervolgens hangt het er nog van af of het om een plafond gaat waar nog geen spots in zitten of dat je bijvoorbeeld halogeen spots gaat vervangen.

Led inbouwspots in een plafond waar nog geen spots in zitten

Wil je spots gaan plaatsen in een nieuw of bestaand (verlaagd) plafond, dan is het verstandig eerst een lichtplan te maken. Zo kun je precies uitdenken waar de spotjes moeten komen en hoe je de ruimte optimaal kunt belichten. Ben je zeker van de positionering van de spots dan kun je de grootte van het zaaggat en de maximale inbouwdiepte gaan bepalen.

Het zaaggat

De grootte van het zaaggat kun je zelf bepalen omdat je nog geen gaten in het plafond hebt. De zaagmaat is het deel van de spot dat in je plafond klemt. De volledige diameter van de spot beslaat de doorsnede van de complete spot.

De inbouwdiepte

Om de inbouwdiepte te kunnen bepalen, moet je rekening houden met de dikte van het plafond en de ruimte tussen het bestaande en het verlaagde deel. Als je deze twee bij elkaar optelt en daarbij ook 2 millimeter speling meerekent, weet je welke inbouwdiepte je nodig hebt.

Led inbouwspots voor het vervangen van halogeen spots

Als je verlichting gaat verwisselen, is het belangrijk dat je de juiste maat spots koopt. Houd daarom bij het kiezen van de juiste spot rekening met de grootte van het bestaande zaaggat en de inbouwdiepte.

Het zaaggat

Het beste kies je een spot die eenzelfde of kleinere zaagmaat heeft dan de diameter van het zaaggat. Let er verder op dat de volledige diameter van de spot van je keuze minimaal 4 millimeter groter is dan je zaaggat.

De inbouwdiepte

Om de juiste inbouwdiepte voor je spotjes te kunnen bepalen, tel je de dikte van je verlaagde plafond en de ruimte tussen je verlaagde plafond en het oorspronkelijke plafond bij elkaar op. Omdat led spotjes in tegenstelling tot halogeenlampen niet warm worden, raden we aan minimaal 2 millimeter speling te hebben tussen het spotje en het oorspronkelijke plafond.

Zit er veel ruimte tussen het verlaagde plafond en het oorspronkelijke plafond dan kun je kiezen voor een inbouwspot met een losse en een geïntegreerde trafo/driver. Een trafo is maximaal 20 millimeter hoog en komt tussen je verlaagd plafond en oorspronkelijke plafond te liggen. Heb je weinig ruimte tussen de twee plafonds dan kun je het beste kiezen voor een ingebouwde trafo. Hierbij heb je namelijk maar 2 millimeter ruimte tussen het verlaagd plafond en het echte plafond nodig.

Dimbaar of niet

De meeste led inbouwspots zijn in principe dimbaar. Of je de verlichting ook daadwerkelijk kunt dimmen hangt af van je schakelaar. Met een normale schakelaar zal de spot op volle kracht aan- en uitgaan. Een dimmer zorgt er voor dat je de lichtintensiteit kunt aanpassen. Wat we tegenwoordig steeds meer zien is dat een dimmer vooral wordt toegepast in ruimtes waarin sfeer belangrijk is: bijvoorbeeld de badkamer of slaapkamer.

Reacties