Voor elke ruimte in huis is de juiste verlichting van essentieel belang.
Op de eerste plaats speelt het doel van de ruimte een belangrijke rol bij de keuze van de juiste lampen. Maar daarnaast zeker ook, op welke plaatsen in de ruimte is extra verlichting wenselijk. Hieronder geven we enkele voorbeelden en tips voor een aantal ruimtes in huis.
Als eerste voorbeeld nemen we de badkamer, als algemene verlichting en vaak ook als enige verlichting wordt gekozen voor een plafondlamp. Deze hangt vaak op het hoogste punt centraal in de badkamer, dit is natuurlijk prima want het geeft een zo breed mogelijke verspreiding van het licht.
Maar daarnaast is het wenselijk om bij de spiegel extra verlichting te hebben, voor mannen om zich goed te kunnen scheren, en voor dames om make-up op te kunnen brengen. Een wandlamp boven of naast de spiegel waarbij het gezicht dus van voren aangelicht kan worden is dè oplossing. Naast dat de badkamer een praktische functie vervult, kan het natuurlijk ook als ontspanningsruimte gebruikt worden. Bijvoorbeeld om 's avonds te genieten van een heerlijk bad, dit stelt vanzelfsprekend andere eisen aan de verlichting. Een plafonnière geeft nu eenmaal niet de meest sfeervolle verlichting en om die reden worden in de badkamer ook vaak badkamer inbouwspots toegepast. Inbouwspots geven een sfeervol indirect lichteffect op de muren, zijn gemakkelijk te dimmen en daarmee creëert u de ultieme setting om te genieten van een warm en ontspannend bad.
Op het gebied van verlichting voor binnen wordt vaak voor zowel de woonkamer als de slaapkamer voor inbouwspots gekozen, vandaar dat we die hier samen onder 1 noemer behandelen. In beide ruimtes is het wenselijk om op alle plaatsen goed en sfeervol licht te hebben. Als we inbouwspotjes gaan toepassen doen we dit veelal om een warme sfeer te creëren met strijklicht op bv. de muur of voor de raam 's avonds op de gordijnen. Dit bereiken we door de spot recht naar beneden te richten op ongeveer 15cm-20cm uit de muur. Indien u voor kantelbare spots heeft gekozen kan dit wat verder zijn, u kunt immers de (led) lichtbron richting de muur laten schijnen. U kunt tevens vanuit het plafond een schilderij of fotolijst aan de muur uitlichten met een richtbare inbouwspot. Mocht u niet genoeg ruimte hebben om het plafond te verlagen, u kunt dan nog kiezen voor (opbouw) plafondspots, deze zijn er vaak ook meervoudig zodat u het licht wel 3 of 4 kanten op kunt richten.
Aandachtspunt voor de verlichting in de slaapkamer is dat u goede verlichting nodig heeft bij de kasten, het is wel handig goed te kunnen zien bij het uitzoeken van uw kleding. Meestal worden de kasten apart uitgelicht.
Tenslotte willen we nog even stil staan bij energiezuinigheid en duurzaamheid van uw algemene verlichting thuis. Met het verbod op gloeilampen van een aantal jaren geleden en het meer recentere verbod op energie onvriendelijke halogeenlampen van september 2016 zijn we steeds meer genoodzaakt over te stappen op led verlichting. Dit kunnen we op verschillende manieren realiseren, het is hierbij niet altijd noodzakelijk om uw huidige verlichtingsarmaturen te vervangen.
Als voorbeeld nemen we een inbouw -of opbouwspot met halogeen gu10 lampjes, maakt voor het principe niet uit. Dit halogeenlampje GU10 heeft een verbruik van 35W en heeft een lichtopbrengst van 250 lumen. Omdat het lampje los te vervangen is en niet geïntegreerd is in het armatuur kunnen we hiervoor ook een led lamp GU10 in het armatuur plaatsen. Dit heeft de volgende 2 grote voordelen; het led lampje heeft ook een lichtopbrengst van 250 lumen, echter slechts een verbruik van gemiddeld 4W tot 5W en daarnaast wel 20.000 branduren ten opzichte van gemiddeld 2.500 uur van de halogeen lamp. Op 20 spotjes in een woonkamer levert dit een besparing op in gebruik van wel 600W (20 x 5W versus 20 x 35W) en daarnaast heeft u voorlopig geen vervangingskosten.