Cementtegels, ook wel bekend als Marokkaanse Tegels, Portugese Tegels of mozaïektegels.
Deze tegels zijn vooral bekend uit de oude boerderijen en winkels van vroeger, maar zeker uit de woningen van eind 1800 en begin 1900. In Frankrijk werden zelfs hele kerkvloeren, winkelgalerijen en cafés van deze tegels voorzien. De traditie van tegels met meer kleuren gaat terug tot in de middeleeuwen. De Moren in Noord Afrika en Spanje en de monniken uit kloosters in Frankrijk maakten tegels van verschillende kleuren klei, door middel van een sjabloon, na het bakken kwam dan een kleurig patroon te voorschijn.
In 1859 vroeg Etienne Larmande uit Vivier in de Ardeche te Frankrijk een octrooi aan op zijn procédé voor het maken van cementtegels.In een mal met daarin een sjabloon wordt marmerpoeder vermengd met kleurstof en cement gegoten. Dit gebeurt met de beeldzijde naar beneden met een dikte van 4 à 5 mm. Nadat het sjabloon is verwijderd vult men de mal met een mengsel van bijna droge cementmortel, waarna de tegel onder hoge druk wordt geperst. Daardoor verdwijnen de luchtbelletjes uit de tegel, deze wordt dan voorzichtig uit de mal gehaald om uiteindelijk te drogen en uit te harden en van een beschermwaslaag te worden voorzien. Dit procédé nam een hoge vlucht en er ontstonden overal fabrieken in Frankrijk, België, Spanje en Portugal en later zelfs in Noord Afrika en de oude koloniën van deze landen.
De tegel is na het drogen klaar om verpakt te worden. De fabricage van de cementtegel was erg arbeidsintensief en bijna alle fabrieken verdwenen ongeveer rond 1940 à 1950, jammer want het is kwalitatief een uitzonderlijk hoogwaardig product.
De Cementtegel is bijzonder hard en slijtvast. Het bewijs hiervan vindt men nu nog steeds bij de handelaren in oude bouwmaterialen. In Nederland zijn slechts enkele firma's die Cementtegels verkopen, waaronder Osmunda uit Vessem, deze firma heeft een zeer grote keuze in uni-nuance en decortegels. De tegels zijn ook geschikt voor moderne toepassingen, voor nostalgische interieurs maar ook voor bijvoorbeeld Grand-Cafés of winkelgalerijen. Mits goed gelegd en goed behandeld, is de tegel ook voor buitentoepassingen geschikt. Een nauwkeurig motiefontwerp is nodig voor het doen van de bestelling maar ook voor de tegelzetter, om een zo fraai mogelijk resultaat te bereiken.
Na het leggen dienen de cementtegels nog schoongemaakt te worden en van een speciaal impregneermiddel en tegelolie te worden voorzien.
De Cementtegel bestaat er in verschillende afmetingen o.a. 10 x 20 cm, 20 x 20 cm, Maar ook zeshoekige tegels van 20 x 23,2 cm en speciale plintjes. De standaard dikte is 16 mm.
20 x 20 x 1,6 cm
10 x 20 x 1,6 cm
10 x 10 x 1,6 cm
15 x 15 x 1,6 cm
25 x 25 x 1,6 cm
30 x 30 x 2 cm
Plinten 10 x 20 x 1,2 cm
Andere afmetingen, kleuren of speciale decors op aanvraag.
Kleuren
32 uni kleuren en een zeer groot aantal decortegels.
Slijtvastheid
De hoogste klasse (Franse norm UPEC U4, P3, E3, C2).
Legmogelijkheden
In specie of verlijming. Vloerverwarming is mogelijk.
Wij adviseren verlijming i.v.m. kortere droogtijd.
Behandeling
Na het leggen en drogen dienen de tegels met speciaal impregneermiddel
te worden behandeld. De vloer moet beslist goed droog zijn voor de behandeling.
Gebruik
Zowel voor binnen- en buitentoepassingen mogelijk. Woonkamer, gang en hal, keuken en badkamers. Winkels, winkelpassages, horeca. Terrassen, serres. Tegels kunnen ook als decor in muren worden verwerkt.