Met de steeds heter wordende zomers neemt ook de temperatuur in huis tijdens deze maanden aanzienlijk toe.
Zodra het 's avonds afkoelt is het een verademing om de ramen open te kunnen zetten en het huis lekker door te laten luchten. Voor je het weet hoor je de eerste mug echter al weer zoemen en kun je een goede nachtrust wel vergeten. Een zeer eenvoudige oplossing hiervoor is het gebruik van een inzethor.
Zorgeloos het huis doorluchten
Een hor in het raam zorgt ervoor dat je deze zorgeloos open kunt zetten om de frisse lucht binnen te laten, zonder dat je hierbij nog last zult hebben van insecten. Ook blaadjes en andere kleine objecten krijgen niet langer de kans om naar binnen te waaien. Je kunt zelfs kiezen voor pollenwerend gaas zodat ook de mensen met hooikoorts geen last hebben van de geopende ramen.
Eenvoudig in gebruik
Er zijn natuurlijk verschillende soorten horren op de markt. Het grote voordeel van een inzethor is het gemak waarmee je deze kunt plaatsen. Het gebruik van gereedschap is namelijk niet nodig. De hor wordt in het kozijn geklemd door middel van een veersysteem. In het geval van kunststof kozijnen voorkom je hiermee ongewenste beschadigingen en de noodzaak om te boren. Aangezien de garantie op je kunssttof kozijnen in de meeste gevallen vervalt wanneer je er gaten in boort biedt deze bevestigingsmethode dus een aanzienlijke meerwaarde. De inzethor wordt vooral veel gebruikt bij naar binnendraaiende draai-kiepramen omdat de hor kan blijven zitten terwijl je het raam in zijn verschillende standen kunt open zetten of sluiten. Wanneer je de inzethor wilt schoonmaken of wilt opbergen tijdens de wintermaanden is deze ook weer zeer eenvoudig uit het kozijn te nemen.
Uiterlijke kenmerken
Indien je de framekleur van de inzethor afstemt op het betreffende kozijn zorg je er voor dat deze bijna niet opvalt. Als je wilt dat het gaas ook minder goed zichtbaar is kun je het beste voor een grijze variant kiezen, terwijl het voordeel van zwart gaas is dat het een betere doorkijk biedt. Een vaste hor zoals een inzethor zie je ondanks het relatief onopvallende karakter bijna alleen terug op de bovenste verdiepingen, in de slaapkamers. In de woonkamer wordt over het algemeen gekozen voor bijvoorbeeld een rol- of plisséhor. Deze kan overdag makkelijk omhoog waardoor het licht beter de woning binnenvalt. De nadelen van dat soort horren zijn de aanzienlijk hogere aanschafkosten en de complexere montage.
Zelf op maat maken
De prijs van een inzethor is een stuk lager dan die van de andere typen horren. Een van de manieren om de aanschafkosten nog verder te beperken is het kopen van een inzethor bouwpakket. Deze vind je bij elke bouwmarkt en hiermee kun je eenvoudig je inzethor zelf op maat maken. Eventjes wat werk, maar dankzij het ontbreken van bewegende onderdelen is dit type hor niet stuk te krijgen en kun je er dus heel lang plezier van hebben.
Kortom, wil je een hor die effectief, goedkoop en eenvoudig te monteren is, dan is een inzethor absoluut het overwegen waard. Die heerlijke nachtrust, met een fris briesje maar zonder muggen, ligt binnen handbereik.