Foto: klokken-interieur-tips

Klokken die waarde toevoegen aan je interieur

Tegenwoordig moet een klok meer doen dan de juiste tijd aangeven, we hebben de leukste en meest nuttige soorten voor je op een rijtje gezet.

Guido van Loon

Wandklokken

De wandklok blijft met grote afstand de meest populaire klok. Design wandklokken zorgen voor veel sfeer, zijn voordelig en makkelijk aan te brengen. Er zijn een aantal keuzes die je dient te maken bij het kiezen van een wandklok. Allereerst, is er onderscheid te maken tussen quartz en mechanische uurwerken. Deze hebben beide voor- en nadelen.

Een quartz uurwerk wandklok heeft als voordeel dat deze doorgaans vrijwel geruisloos zijn. Voor sommige mensen is niets meer storend dan een tikkende klok in huis, hoe zacht dit geluid ook is. Een andere reden waarom er vaak gekozen wordt voor een quartz gebaseerde klok is dat deze relatief onderhoudsarm zijn. Het merendeel van de quartz klokken werken namelijk op batterij. Het enige waar men aan dient te denken is de batterij eens in de zoveel tijd te vervangen. Er zijn ook nog wel wandklokken te vinden die aangesloten dienen te worden op het stopcontact, maar deze zijn in de minderheid en brengen het nadeel met zich mee dat je een draad hebt dat weggewerkt moet worden. Nadeel van de quartz klok voor sommigen is dat deze over het algemeen niet beschikken over slagwerk, denk o.a. aan het iconische Westminster slagwerk, of bim bam slagwerk. Quartz klokken kennen doorgaans ook geen heen en weer bewegende slinger.

Mechanische wandklokken kennen vaak wel een heen en weer bewegende slinger. Het ‘getik’ van de klok is bij de mechanische variant over het algemeen duidelijker hoorbaar. De mechanische klokken vereisen ietwat meer onderhoud dan de quartz variant. Sommige mechanische klokken daarbij dient men eenmaal per week de gewichten op te trekken. Andere modellen functioneren middels een opwind uurwerk dat eens in de 7 tot 14 dagen opgewonden zal moeten worden. Mechanische klokken worden in de regel vervaardigd uit hoogwaardig en duurzaam materiaal. Een mechanische klok kan in principe een heel leven meegaan.

Flip Klokken

Een bijzondere klokken variant is de flip klok. Deze klok geeft de tijd niet aan d.m.v. wijzers, maar via het ‘flippen’ van bladen met daarop cijfers. Denk bijv. aan een scorebord voor tijdens een sport wedstrijd. Dit soort klokken zijn met name populair geworden omdat ze een retro tintje kunnen geven aan je interieur.

Kalenderklokken

Dit is wellicht wel een van de meest praktische soorten klokken. Naast de juiste tijd geeft deze ook datum en dag aan. En in sommige gevallen ook andere informatie zoals de temperatuur van de kamer waar de klok hangt, en de luchtvochtigheid. De display van dit soort klokken is vaak ook uitermate duidelijk. Dit soort klokken wordt dan ook veelvuldig gebruikt door senioren met verminderd zicht of juist voor kinderen om te leren klok kijken.

Koekoeksklokken

Wat is een artikel over koekoeksklokken zonder vermelding van deze iconische soort? De koekoeksklok voor wie het nog niet wist komt van origine uit het Zwarte Woud in Duitsland. Wat de klokken zo leuk maakt zijn de ontwerpen van typische traditionele huizen uit het Zwarte Woud, en daarbij worden soms ook mensen en taferelen tentoongesteld kenmerkend voor deze schitterende regio. En natuurlijk niet te vergeten de koekoeksroep.

Goed om te weten is dat koekoeksklokken in de regel of een eendaags uurwerk kennen of acht daags. Dus zoals eerder uitgelegd in dit artikel dit betekent dat je gewichten van de klok eenmaal per dag of eens in de acht dagen dient op te trekken om ervoor te zorgen dat de klok blijft lopen. Voor mensen die vrezen dat de klok niet past binnen het interieur omdat het ontwerp te oubollig zou zijn: er zijn tegenwoordig ook koekoeksklokken in een modern jasje te vinden.

Reacties