Foto: platenspeler.retro

Do try this at home: plaatjes draaien

Wie denkt dat de platenspeler volledig is vervangen door cd speler en usb sticks heeft het mis.

Alhoewel de meeste huishoudens cd’s kennen en geen platenspeler in huis hebben, is dit welbekende muziekmedium alweer langere tijd aan een herintrede bezig. De echte muziekliefhebber verkiest vaak nog altijd een lp boven een cd. In dit artikel vertellen we je alles over de platenspeler en waarom dit zelfs een waardevolle toevoeging is aan jouw interieur.

Door de jaren heen

Vind je een platenspeler al retro, het kan nog ouder! Voorafgaand aan de platenspeler waren er de fonograaf en de grafofoon. De fonograaf (1877) werd uitgevonden door Thomas Edison, ook bekend als de uitvinder van de gloeilamp. De fonograaf had een naald die groeven maakte in een cilinder. Het geluid was nog niet heel goed en de muziek op de cilinder was ook maar één keer te beluisteren. Met de komst van de grafofoon (1885) werd dit al iets beter. Deze cilinders waren niet langer voorzien van een laagje tin, maar van een laagje was. Daardoor kon de muziek al meerdere keren worden afgespeeld. Emile Berliner uit Duitsland vond de platenspeler uit zoals we die nu kennen. In 1895 werden de eerste versies verkocht. Deze platenspeler werkt niet langer met een cilinder, maar met een platte schijf. Deze lp plaat van vinyl kon makkelijker in grote aantallen worden geproduceerd.

Hoe werkt een platenspeler?

De naald van jouw platenspeler glijdt over de groeven van de plaat (elpee of single) en dit veroorzaakt trillingen. In de beginjaren waren de naalden van metaal. De naald moest na elke plaatkant worden vervangen. Deze metalen naalden werden vervangen door naalden van saffier of diamant die veel langer meegingen. Tot de jaren ’60 was het de gewoonte om de naald met de hand op de plaat te zetten en hem er weer af te halen. Dit was een nauwkeurig werkje, want de plaat kon makkelijk beschadigd raken. Tegenwoordig gebeurt dit automatisch. Sinds de tweede wereldoorlog wordt het geluid verder ook elektronisch versterkt.

Platenspelers toen en nu

Er zijn door de jaren heen heel wat soorten spelers ontwikkeld. Na de tweede wereldoorlog verscheen de platenwisselaar. Hiermee kon je meerdere platen automatisch laten wisselen. Ook een afgeleide is de welbekende jukebox. Je gooit er een muntje in en kunt een single kiezen. Met name in kroegen en pubs is dit een bekend fenomeen. Tegenwoordig zijn er ook platenspelers met usb aansluiting, die de muziek omzetten naar mp3 formaat. Hiermee kun je de muziek op jouw computer zetten. Ook de platenspeler in de vorm van een koffer is populair. De moderne spelers beschikken eveneens over functies voor het afspelen van een cd of cassette en bluetooth aansluiting, opneemfunctie en oplaadbare accu. Genoeg keuze dus!

Eyecatcher voor jouw interieur

Naast de diverse functionaliteiten zijn de platenspelers er ook in allerlei uitvoeringen en staan ze erg leuk in je interieur! Heb je nog geen platenspeler, maar ben je wel al overtuigd van alle voordelen? Dan wordt het tijd om je eens te verdiepen in de mogelijkheden. Wil je een ouderwetse platenspeler of een moderne? Of wil je een combinatie van beide: een retro platenspeler met moderne snufjes? Kies je voor een grote platenspeler als blikvanger of juist een kleine variant die je bijvoorbeeld makkelijk in jouw slaapkamer kwijt kunt? De spelers zijn tevens in allerlei prijsklassen en kleuren te vinden. Online kun je veel verschillende soorten met elkaar vergelijken.

Tips & Tricks

Heb je de platenspeler/pick-up/grammofoon van jouw voorkeur gevonden? Kies dan de plek voor jouw nieuwe aanwinst zorgvuldig. Zorg er in elk geval voor dat jouw platenspeler waterpas staat en niet te dicht bij andere voorwerpen. Het instellen van de naald, de naaldkracht, de fouthoek, et cetera is een nauwkeurig werkje. Je kunt hier een expert voor laten komen of gewoon zelf de handleiding er eerst grondig op naslaan.

Is de naald van jouw platenspeler op een bepaald moment aan vervanging toe? Hoe beter de naald des te beter het geluid. Immers, de naald neemt de trillingen op en stuurt deze door. De trillingen van de groeven van de plaat worden weer door het element opgenomen. Het element zet de trillingen om in elektrische signalen. Deze signalen worden door de arm weer doorgestuurd naar de luidsprekers. Zowel een goede naald als het juiste element zijn dus van belang voor het beste geluid. Als je niet veel ervaring met platenspelers, draaitafels of pick-ups hebt, dan is het aan te raden om voor een MD- of MM-element te kiezen. Er is ook nog een MC-element, maar de naalden voor dit element kun je niet zelf vervangen en dit brengt extra kosten met zich mee. Verdiep je dus eens in alle pickupnaalden zodat jij zeker weet dat je straks het juiste materiaal hebt. Zo heb je het meeste plezier van jouw platenspeler!

Het is daarnaast belangrijk om jouw platenspeler zo nu en dan goed schoon en stofvrij te maken. Gelukkig zijn hiervoor heel veel accessoires te krijgen. Bijvoorbeeld een speciale platenborstel, reinigingsvloeistof, naalddruk meter et cetera.

Lp’s of cd’s

Over lp’s wordt wel gezegd dat ze een warmer en voller geluid produceren dan cd’s. Bovendien heeft het iets nostalgisch, een plaatje opzetten. Heb je al oude lp’s in huis (wellicht ter decoratie) of ooit eens gekregen? Dan kun je meteen het verschil uitproberen. Heb je nog geen lp's, dan kun je ze op veel plekken verkrijgen. Natuurlijk online (ze worden nog steeds geproduceerd) maar je kunt ook eens kijken op rommelmarkten of vlooienmarkten. Vaak kom je hier ook lp’s tegen. Ben jij weg van vintage dan zit je hier natuurlijk helemaal goed. Let erop dat de platen niet beschadigd zijn.

Of jij nu de platenspeler en lp’s gebruikt ter decoratie, op zondag rustig een klassiek plaatje draait met een glaasje port erbij of juist een “old school” party geeft: met een (retro) platenspeler kun je alle kanten op. Kies je voor een moderne variant, dan kun je ook gewoon jouw cd collectie blijven gebruiken. Haal je hart op met muziek luisteren én verrijk je woonkamer met een bijzondere platenspeler.

 

Reacties