Foto: fotolijst-ophangen

Fotolijst ophangen: hoe doe je dat?

Er zijn verschillende systemen om je fotolijst netjes op te hangen. Wil je rails, schroeven of een systeem zonder te boren?

Guido van Loon

Fotolijsten zijn er in verschillende soorten en maten. Dit maakt het niet altijd eenvoudig je lijst goed op te hangen. Je wilt dit natuurlijk wel netjes doen, want je je muren moeten niet beschadigen. Houd wanneer je meerdere lijsten wil gaan ophangen de volgende stelregel aan: hang het midden van elke lijst op gelijke hoogte. Hierdoor ervaar je dit als een harmonisch geheel.

De hoogte van de fotolijst

Bepaal voor jezelf wat een goede ooghoogte zou zijn voor je fotolijst. Ga ervan uit dat de gemiddelde ooghoogte tussen 150 en 160 centimeter ligt. Kies bijvoorbeeld 155 centimeter. Markeer deze plek. Bepaal vervolgens van hieruit waar dan het ophangsysteem moet komen te hangen. Gebruik hiervoor een waterpas, zodat de lijn recht loopt. Markeer altijd met een potlood zodat je dit eventueel later weer kunt verwijderen. Op de plaats van het ophangsysteem kun je gaan boren. Zorg dat je hiervoor altijd een goede boormachine gebruikt. In een houten wand kun je ook met spijkers werken.

Welke afstand tussen fotolijsten?

Als je meerdere fotolijsten op gaat hangen, staat het mooi als er evenveel ruimte tussen de verschillende lijsten zit. Een handige manier om de juiste afstand te bepalen is ze eerst op de grond tegen de muur te plaatsen. Stap vervolgens enkele meters achteruit en kijk of je tevreden bent met het resultaat.

Fotolijst ophangen zonder te boren

Het is ook mogelijk je fotolijst op te hangen zonder gaten in je muur te hoeven boren. Zo bestaan er systemen waarbij je niet hoeft te spijkeren of te schroeven. Voordeel is dat dit vervolgens eenvoudig verplaatsbaar of weg te nemen is. Bovendien blijft je muur onbeschadigd. Bijvoorbeeld het DecoTrack systeem, waarbij je zonder te spijkeren of te schroeven, iets aan de wand kunt hangen, verplaatsen, tussenvoegen of weer wegnemen. Dit systeem bestaat uit een schroeflijst en kooflijst (samen vormen zij de rail) en hangsetjes. Eerst wordt de schroeflijst tegen de muur geschroefd. Daarna kan de kooflijst op de schroeflijst worden aangebracht. Zo ontstaat een doorlopende opening waarin de ophangsetjes worden geplaatst. Een ander voorbeeld zijn de strips. Met de flexibele Vastklikstrips van Command hang je je lievelingsfoto's snel en gemakkelijk lijnrecht op. Ze zijn bovendien eenvoudig te verwijderen.

Fotolijsten ophangen in verschillende vormen

Je kunt op verschillende manieren een collage aan fotolijsten ophangen:
– Fotolijsten in een strakke vorm
Hang om een rustig ogend geheel te bereiken je fotolijsten op in een strakke vorm, bijvoorbeeld een vierkant of rechthoek. Het wordt versterkt door lijsten van hetzelfde formaat.
- Fotolijsten op een fotorichel
Een fotorichel is een optie wanneer je geen gaten in de muur wilt boren of wanneer je veel van compositie wisselt.
– Fotolijsten op een rijtje
Hang je fotolijsten op een rij. Hierbij kun je kiezen of je dit horizontaal als verticaal wil doen.
– Één fotolijst in het midden, de rest er omheen.
Een leuke, losse manier om fotolijsten op te hangen is door één lijst in het midden te hangen en hieromheen kleinere lijsten te plaatsen.
– Als collage
Een manier om een grote hoeveelheid fotolijsten op te hangen is de vorm van een collage of een soort galerij. Hierbij kun je voor een strakke of losse benadering kiezen.

Bron: IKEA. Fotolijstjes gepresenteerd op een richel.

Fotolijst niet ophangen

Fotolijsten hoef je natuurlijk niet aan de muur te hangen. Je kunt ze ook op de grond zetten. Dit is een speelse manier om je fotolijst goed tot zijn recht te laten komen. Laat de fotolijsten overlappen of zet ze naast elkaar op de grond.

Fotolijsten hoef je natuurlijk niet aan de muur te hangen. Je kunt ze ook op de grond zetten. Dit is een speelse manier om je fotolijst goed tot zijn recht te laten komen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties