Een kamerplant verzorgen: dat vinden veel mensen lastig. Want hoe zorg je ervoor dat je plant echt groeit en bloeit?
Hoe zorg je voor een blakende gezondheid voor jouw kamerplant? Een paar tips.
Beslis eerst welke plant je in huis zou willen. Een voorbeeld van een mooie kamerplant is bijvoorbeeld de alocasia zebrina. Je kunt misschien ook een anthurium kopen. Het is maar net wat jij mooi vindt. Als je eruit bent wat voor soort plant het moet worden, kun je een plekje voor de plant gaan kiezen.
De juiste plek in huis is heel belangrijk voor een kamerplant. De ene kamerplant heeft baat bij veel zon, terwijl de andere het juist goed doet in de schaduw. Weer anderen houden van half duistere omgevingen. Iedere plant krijgt zo een eigen plekje in de kamer. De juiste plant op de juiste plek neerzetten is cruciaal voor de verzorging ervan. Kamerplanten die op de verkeerde plek staan kunnen minder goed bloeien, of gaan dood.
Zet planten nooit direct tegen het glas en niet te dicht bij de verwarming. Doe wat onderzoek naar de plant en vind uit op welke plek deze hoort te staan. De juiste plek kiezen is al de helft van de verzorging.
Hoe meer water, hoe beter? Dat gaat niet op bij kamerplanten. Ze moeten precies de juiste hoeveelheid water krijgen. Hoeveel water dat is, hangt af van het soort plant dat je in huis hebt. Een cactus heeft bijvoorbeeld genoeg aan eens in de drie of vier weken water. Een lepelplant daarentegen, heeft al twee keer per week water nodig. Lees online over hoe je de kamerplant moet verzorgen, of kijk op het kaartje dat bij de plant meegeleverd wordt.
Planten wil je graag zo lang mogelijk mooi houden. Dit kun je het best doen door plantenvoeding aan te bieden. Plantenvoeding geeft de plant net even dat extra zetje. Lees op de verpakking van de plantenvoeding voor wat voor soort kamerplant de voeding geschikt is. Hier kunnen per product grote verschillen in zitten.
Sommige planten zijn heel gevoelig voor insecten, bladluis en andere ongewenste gasten. Complete plagen kunnen je plant opeten. Ze belemmeren de planten in hun groei en zorgen ervoor dat ze er minder mooi uitzien. Daarom is het belangrijk om meteen actie te ondernemen als je een beginnende plaag waarneemt.
Wanneer je een beginnende plaag vindt, weet je dat het eigenlijk al te laat is. Planten krijgen vaak last van plagen als het schort aan een goede verzorging. Iets meer aandacht voor de plant, dus.