Foto: Verwarming-huis

De beste alternatieve manieren om je woning te verwarmen

Met z’n allen willen we zo veel mogelijk van het gas af, om verschillende redenen.

Daarom is het belangrijk om te onderzoeken welke duurzame manieren er zijn om je huis te verwarmen. Zo kun je energie en kosten besparen en belast je ook het milieu minder. In dit artikel zetten we een aantal alternatieve manieren om je woning te verwarmen op een rijtje.

Geen aardgas meer

Een alternatief voor aardgas is duurzame energie. Windenergie, zonnepanelen en geothermie zijn voorbeelden van duurzame energie. Op zee vind je bijvoorbeeld veel windparken. Het overschot aan windenergie kan worden omgezet naar waterstofgas. Om je woning te verwarmen kun je gebruik maken van een aantal mogelijkheden op basis van elektriciteit zoals infrarood verwarming of zonnepanelen.

Infrarood verwarming

Een een alternatieve manier om je woning mee te verwarmen is infraroodstraling. Infraroodverwarmen verwarmt de massa in de kamer en niet de lucht. Infraroodpanelen geven stralingswarmte af. Hierdoor lijkt het alsof je even in de zon hebt gezeten. Zodra je uit de zon loopt krijg je het gelijk minder warm. Zo werkt het ongeveer ook bij infraroodverwarming. Hieronder vind je de voordelen van infrarood verwarming.

Minder stroomverbruik

Maak je gebruik van infrarood verwarming dan levert je dat een besparing in je energieverbruik op van 10- tot 40%. Infrarood werkt op elektriciteit dus je hebt wel te maken met elektriciteitsdraden.

Makkelijk te installeren

Infraroodpanelen zijn makkelijk te installeren. Een infrarood paneel kun je eenvoudig aan de wand of aan het plafond bevestigen. Het is wel zo dat je huis erg goed geïsoleerd moet zijn om je hele huis te kunnen verwarmen met infrarood verwarming. Om te bepalen waar je je infrarood verwarming het beste kunt installeren kun je warmtescan laten doen. Een warmtescan kan je laten uitvoeren door een infraroodverwarming Specialist.

Zonnepanelen

Duurzame energie kan ook worden opgewekt met zonnepanelen. Zonnepanelen bevatten zonnecellen die licht rechtstreeks omzetten naar elektriciteit. Zonnepanelen wekken zelfs elektriciteit op als het bewolkt is. Het rendement is natuurlijk wel hoger op zonnige dagen.

Verwarmen met zonnepanelen

Wil je je huis verwarmen met zonne-energie dan heb je centrale verwarming nodig die werkt op elektriciteit. Op deze manier zorgen de zonnepanelen voor de stroomvoorziening van je elektrische verwarming. Om je huis helemaal te verwarmen met centrale elektrische verwarming is in de meeste gevallen nog niet mogelijk. Elektriciteit is namelijk een stuk duurder dan aardgas. Alleen als je huis erg goed geïsoleerd is kun je je hele huis verwarmen met elektrische verwarming.

Geothermie

Een andere manier om je huis te verwarmen zonder aardgas is geothermie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de warmte van de aarde om je huis te verwarmen. Vanuit de aarde wordt er water omhoog gepompt met een temperatuur van rond de 120 graden. Een warmtewisselaar zorgt ervoor dat je huis verwarmt kan worden. Geothermie is niet iets wat je zomaar kunt aanschaffen. Geothermie moet wel beschikbaar zijn in je buurt. Een ander nadeel is dat de installatiekosten vrij hoog zijn.

Synthetisch gas

Als je je huis wilt verwarmen zonder aardgas kun je ook kiezen voor synthetisch gas. Dit gas wordt gemaakt van waterstof en kooldioxide. Dit ontstaat door een teveel aan duurzaam opgewekte elektriciteit. Synthetisch gas lijkt qua eigenschappen op aardgas en lijkt daarom een goede opvolger voor aardgas.

Warmtepomp

Een andere duurzame manier om je huis te verwarmen is een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving. Uit het grondwater en uit de lucht. Een warmtepomp werkt op elektriciteit en is een goed alternatief voor een CV-ketel. Een warmtepomp zorgt voor ongeveer 40 tot 60% minder CO2 uitstoot dan aardgas.

Lagere temperatuurverwarming

Blijf je toch nog een tijdje stoken op aardgas? Dan kun je kiezen voor lagere temperatuurverwarming. Woningen in Nederland zijn steeds beter geïsoleerd. Dat maakt het makkelijker om je huis op een lagere temperatuur te verwarmen. De temperatuur van de CV-ketel ligt hierbij tussen de 35 en 55 graden in plaats van 75 en 85 graden. Door je huis op een lagere temperatuur te verwarmen verbruik je minder energie. Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee. Het nadeel van deze manier van verwarmen is dat het langer duurt voordat het warm is in huis en goede isolatie is essentieel om te zorgen dat het warm genoeg wordt in huis.

Reacties