Foto: Energie_besparen

Besparen: wie wil dat nou niet?

Op sommige gebieden kun je eenvoudiger besparen dan je misschien doorhebt.

Theo Vliegop 29 Augustus 2024

Kijk bijvoorbeeld eens naar het energiecontract. Met een dynamisch energiecontract kun je namelijk stroom besparen en dus uiteindelijk ook geld besparen. Hoe je dat kunt doen en wat een dynamisch energiecontract is, vertellen we je in de onderstaande blog.

Een dynamisch energiecontract uitgelegd

Je kent vast wel het vaste en het variabele energiecontract. Een vast energiecontract is een energiecontract met vaste energie- en gasprijzen. Deze prijzen gelden voor een bepaalde duur. Deze duur is vastgelegd in je contract en duurt vaak een, twee of drie jaar. Een variabel energiecontract heeft variabele energie- en gasprijzen. Deze tarieven kunnen veranderen: vaak gebeurt dit twee keer per jaar.

Naast het vaste en variabele energiecontract is er ook een dynamisch energiecontract bijgekomen. Dynamische energie houdt in dat de tarieven vaker kunnen veranderen dan die bij een variabel energiecontract. Sterker nog: de tarieven kunnen zelfs ieder uur veranderen. Dit komt doordat de tarieven rechtstreeks worden verhandeld. De tarieven kunnen schommelen, van laag naar hoog. Een dynamisch contract kan er dus ook voor zorgen dat je kunt besparen op stroom wanneer de tarieven erg laag zijn.

Pas je gedrag aan

Om te kunnen besparen op dynamische energie, is het wel belangrijk om jouw gedrag aan te passen. Zo is het belangrijk om de tarieven in de gaten te houden. Wanneer je ziet dat de tarieven een laag punt hebben bereikt, kun je op deze momenten stroom verbruiken. Denk bijvoorbeeld dat je op dit soort momenten een wasje kunt draaien, de airco een graadje lager kan zetten of jouw huishoudelijke apparaten kan opladen. Door jouw gedrag aan te passen naar de dynamische tarieven, kun je flink besparen op stroomkosten.

Handelen in stroom

Je kunt met een dynamisch energiecontract ook handelen in stroom. Hiervoor heb je wel een thuisbatterij nodig. Je kunt met een thuisbatterij bijvoorbeeld stroom opslaan als de energietarieven laag zijn, of stroom die je zelf hebt opgewekt met jouw zonnepanelen. En het is slim om dat te doen wanneer de stroom op dat moment erg voordelig is. Je kunt ervoor kiezen om deze stroom vervolgens zelf te gebruiken op momenten wanneer de tarieven duurder zijn geworden. De dynamische tarieven kunnen namelijk ook omhoog gaan: om te voorkomen dat je gebruik gaat maken van deze tarieven, kun je jouw zelf opgewekte stroom op dat moment zelf gebruiken. Je kunt er ook voor kiezen om deze opgewekte stroom te verhandelen. Dit is dus ook een slimme manier om te kunnen besparen op stroom én geld met een dynamisch energiecontract.

Reacties