Als chaletbouwer kom je constant voor nieuwe uitdagingen te staan.
Mensen stellen namelijk steeds hogere eisen aan een chalet. Deze eisen blijven niet alleen beperkt tot de binnenkant, maar hebben ook betrekking op de buitenkant.
Zo lopen de eisen voor de gevelbekleding van een chalet steeds verder uiteen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om de gevel van een chalet te bekleden. In deze tekst zetten wij er 3 op een rijtje.
Vroeger werd de gevel van veel chalets bekleed met hout. Hoewel dit materiaal vandaag de dag steeds minder gebruikt wordt, worden er nog steeds chalets met een houten gevel gemaakt. Dit komt vooral doordat hout een natuurlijke uitstraling heeft. Wanneer je al weet dat het chalet in de natuur komt te staan, is houten gevelbekleding een goede keuze. Het chalet gaat in dat geval goed op in de omgeving waarin hij komt te staan. Toch heeft een houten chalet ook nadelen. Zo moet de houten gevel eens in de zoveel jaar onderhouden worden. Houten gevelpanelen worden namelijk blootgesteld aan zon, vocht en vorst, waardoor het materiaal aangetast kan worden.
Waar veel chaletbouwers vroeger nog hout gebruiken, zien we tegenwoordig dat het vooral kunststof is dat de klok slaat. Dit komt vooral doordat de vraag naar chalets met kunststof gevelpanelen toeneemt. Hier zijn verschillende redenen voor op te voeren. Allereerst heeft dit materiaal een lange levensduur. Wanneer iemand een kunststof chalet koopt, hoeft deze niet snel vervangen te worden. Bovendien is kunststof een onderhoudsvriendelijk materiaal. De gevelpanelen verkleuren bijvoorbeeld niet onder invloed van zonlicht. Daarnaast zijn ze bestand tegen water. Extra bijkomstigheid is dat je kunststof gevelpanelen makkelijk schoonmaakt.
Doordat er steeds meer vraag is naar kunststof chalets, is er de laatste jaren steeds meer mogelijk geworden op dit gebied. Zo zijn chalets met houten en kunststof gevelbekleding nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden. Dit komt vooral doordat er steeds vaker gebruik wordt gemaakt van kunststof gevelbekleding houtlook. De kunststof gevelpanelen zijn dan voorzien van nerven, waardoor het net lijkt alsof de gevel bekleed is met hout. Het grote voordeel hiervan is dat een chalet met kunststof gevel ook goed opgaat in een natuurlijke omgeving.
Als chaletbouwer hoeven we jou vast niet meer te vertellen dat niet iedereen houdt van een gevel met de uitstraling van hout. Veel mensen willen bijvoorbeeld ook een chalet waarvan de gevel eruit ziet als een gemetselde muur. Alhoewel er meestal geen echte stenen gebruikt worden bij de bouw van een chalet, kun je de gevel wel degelijk een ‘stenen’ uitstraling geven. Hoe? Door gebruikt te maken van steenstrips. Deze strips zijn gemaakt van kunststof, maar hebben de uitstraling van steen. Een chalet krijgt hiermee een robuuste uitstraling en de koper profiteert bovendien van alle voordelen van kunststof gevelbekleding.