Je hebt verschillende mogelijkheden om je nieuwe badkamer te kopen. Lees hier onze tips.
Je badkamer is écht aan vervanging toe; de douche is oud, er zit een barst in je wasbak en eigenlijk heb je bij een nieuwe indeling ook nog plaats voor een bad. Eindelijk gaan al je badkamerdromen in vervulling! Eén klein probleempje nog: hij is iets te duur. Helemaal niet gek; voor een nieuwe badkamer ben je al gauw zo'n € 10.000,- kwijt. Je kunt er dan voor kiezen om nog even te wachten met de aankoop, maar van uitstel komt vaak afstel. Geld lenen voor je droombadkamer is misschien helemaal zo gek nog niet. Wat zijn je mogelijkheden hiervoor?
Dit kun je doen wanneer je in je hypotheekakte een verhoogde inschrijving hebt laten opnemen. Dit doe je doorgaans bij de aanschaf van een woning. Je kunt dan bij de bank een verhoging aanvragen. Je moet hiervoor wel het hele hypotheekproces weer doorlopen. Dat betekent ook (extra) kosten voor een taxatie en hypotheekadviseur.
Onder een tweede hypotheek verstaan we een op zichzelf staande lening. Ook hierbij heb je weer (extra) kosten voor een taxatie en hypotheekadviseur. Ook zul je langs een notaris moeten gaan om een hypotheekakte op te laten maken. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de rente van een tweede hypotheek doorgaans hoger uit zal vallen dan bij je 'eerste' hypotheek.
Bij een lening heb je doorgaans de keuze om te kiezen voor een Doorlopend Krediet of een Persoonlijke Lening.
Wat is het verschil?
- Voor een Doorlopend Krediet is er een afgesproken limiet om geld op te nemen. De rente is hierbij variabel en kun je bovendien niet als aftrekpost opvoeren bij de inkomstenbelasting.
- Bij een Persoonlijke Lening is de rente aftrekbaar. Je moet dan echter wel het geld gebruiken voor een verbouwing van de woning. Dus met een nieuwe badkamer zit je hierbij goed. Dit is alleen het geval bij een Persoonlijke Lening. Je krijgt tevens het totale leenbedrag direct op je rekening gestort.
De laagste rente op lening vind je met geld lenen vergelijken. Vergeet daarnaast niet naar de voorwaarden te kijken. Dit scheelt je namelijk ook in de kosten. De mogelijkheid tot boetevrij extra aflossen bijvoorbeeld, zorgt ervoor dat je sneller je lening af kunt lossen en daardoor minder rentekosten betaalt.