Foto: Health-Company-sauna

Tips voor een sauna bij jou thuis

Een sauna thuis is ontzettend handig en leuk. Maar waar moet je rekening mee houden als je zelf een sauna wil?

Guido van Loon

Foto: Health Company

Je hebt ze misschien wel eens gezien in de vorm van een leuke blokhut waarin een sauna verstopt blijkt te zitten. Deze zitten over het algemeen in de wat hogere prijsklassen. Logisch, want een sauna dient geïsoleerd en weerbestendig te zijn. Dat wil zeggen dat uitsluitend massief hout in aanmerking komt en dat het saunadak een deugdelijke afwatering moet hebben.

Sauna op maat

Je hebt de keuze uit een groot aanbod van verschillende modellen thuissauna's. Van mobiele eenpersoonssauna's tot varianten waar een compleet gezin in past. De keuze van het formaat van de sauna hangt natuurlijk af van de beschikbare ruimte. Bijzonder groot hoeft deze plaats niet te zijn. Zo zijn er al (zit)modellen die slechts één vierkante meter nodig hebben. Wie per se wil kunnen liggen, moet rekenen op een minimale afmeting van twee bij twee meter. Met banken op verschillende hoogten - dus temperaturen – kom je uiteraard bij de grotere maten uit. Sauna's worden over het algemeen geleverd als kant-en-klare modellen of bouwpakketten. Mochten deze pakketten in standaard afmetingen niet voldoen aan je eisen, dan zijn er altijd nog mogelijkheden voor een sauna op maat. Ook ideaal voor (zolder)ruimtes waarvan bijvoorbeeld het plafond schuin loopt.

Sauna: bron van ontspanning

Waar de sauna vroeger alleen voor de gezondheid gebruikt werd, is het tegenwoordig een bron van verzorging en ontspanning. Steeds meer mensen besluiten er een aan te schaffen voor in huis of in de tuin. Omdat de thuissauna steeds normaler aan het worden is, komt het woord ‘design’ steeds vaker naar voren. Met het oog op luxe en comfort wordt een keuze gemaakt. Verschuifbare beensteunen en stijlvolle hoofdsteunen, luxe rugleuningen of hoogwaardige afgewerkte banken met afgerond profiel. Aan het uiterlijk van de sauna kan een bepaalde kleur meegegeven worden zodat je sauna een unieke uitstraling krijgt. Hoe groter de sauna, hoe meer persoonlijke wensen je kunt uitvoeren voor de inrichting. Met accessoires als speciale saunalampen en een zandloper kun je je sauna een persoonlijk tintje geven.

Warmtebron sauna

De juiste warmtebron is een cruciaal element voor het effect van een sauna. Belangrijk is dat de capaciteit is afgestemd op de grootte. Gas, elektriciteit of hout, een sauna kan op diverse manieren verwarmd worden. Bij de traditionele ovens, die voorzien zijn van een stenenreservoir met daaronder de verwarmingselementen, moet van tijd tot tijd water over de stenen gegooid worden. Al dan niet met een lekker geurtje. Elektrische kachels kunnen eventueel onder de ligbanken ingebouwd worden en zijn voorzien van een elektronische temperatuurregeling, een tijdschakelaar en een sproei-installatie.

 

Rustgevende sauna

Je persoonlijke sauna of infraroodcabine is als een rustgevend kleurenbad. Uit onderzoek is gebleken dat bepaalde kleuren een positieve werking hebben op lichaam en geest. Groen staat voor rust en balans, geel maakt opgewekt, rood werkt stimulerend en blauw staat voor verkoeling en ontspanning. Naast stoombaden met de basiskleuren zijn er ook sauna's die meerdere kleuren bieden, zo kun je zelf beslissen wat voor soort kleurentherapie je wenst. Stem kleuren, geuren én muziek op elkaar af en prikkel ogen, neus als oren. Een ervaring om nooit te vergeten!

Sauna infrarood

In vergelijking met een traditionele sauna wordt in de infraroodsauna met een lagere temperatuur, namelijk 40 tot 60ºC, een diepere warmte-inwerking bereikt. Het transpiratieproces komt beter op gang doordat het grootste deel van de stralingswarmte zich direct omzet in lichaamswarmte. Je bloedcirculatie neemt toe, wat je huid helpt bij het herstellen van de natuurlijke glans. Ook zweet je eerder de nodige afvalstoffen uit, zoals nicotine en alcohol. Daarnaast helpt de aangename stralingswarmte bij spier- en gewrichtsklachten, wordt de stofwisseling verbeterd en de weerstand verhoogd.

Schoonheidstips

Neem, voordat je de sauna instapt, een douche om schoon te worden en op temperatuur te komen. Dit kan natuurlijk met een speciale buitendouche. Droog het lichaam vervolgens af, zo zul je sneller transpireren. Ga echter wel met natte haren de sauna in, dit voorkomt uitdroging van het haar. Een haarmasker is een echte aanrader omdat de warmte ervoor zorgt dat de crème goed intrekt. Het gebruik van zeep bij het douchen nadat je uit de sauna gestapt bent, is niet nodig. Jouw lichaam is namelijk al schoon genoeg. Vergeet niet een koude douche, duik in het zwembad of een dompelbad in de hottub te nemen om af te koelen.

Guido van Loon - Wonen.nl

Reacties