Foto: LED_spot_kantelbaar_5Watt_rond_ZWART_IP65_dimbaar__ndash__interne_driver1

Badkamerverlichting: alles wat je moet weten!

Je badkamerverlichting. Een belangrijk element in je badkamer.

Guido van Loon

Dit bepaalt namelijk of je de dag rustig kan beginnen of druk eindigt. In de spiegel wil je jezelf goed kunnen zien en niet in je schaduw kijken. Heb je een bad? Dan is het niet bepaald fijn als je in fel wit licht zit. We leggen je alles uit over badkamerverlichting en alles waar je op moet letten.

De waterdichtheid van badkamerverlichting
Een van de belangrijkste elementen van badkamerverlichting is de zogeheten IP waarde. De IP waarde vertelt onder andere iets over de waterdichtheid. Je wilt in de badkamer namelijk wel verlichting wat enige bescherming heeft tegen vocht.

In een badkamer wil je verlichting wat minimaal aan de waarde IP65 voldoet. Dit houdt in dat het perfect geschikt is voor vochtige ruimtes zoals een badkamer. Let dus goed op bij het kopen van badkamer spotjes dat het om IP65 spots gaan.

De basis van verlichting aanschaffen
Wanneer je verlichting wilt aanschaffen zijn er een paar zaken waar je op moet letten. We zetten ze hieronder op een lijst voor je:

  • Wil je inbouwspots of opbouwspots?
  • Ga je werken met 230V of met 12V?
  • Heb je al gaten in het plafond voor spots? Of moeten deze nog gemaakt worden?
  • Hoeveel Watt in verlichting heb je nodig?
  • Hoeveel ruimte heb je boven het plafond?

In dit artikel gaan we bovenstaande zaken doornemen. 

Inbouwspots of opbouwspots?

De keuze tussen inbouw- of opbouwspots is vaak vrij snel gemaakt. De meeste mensen kiezen tegenwoordig voor inbouwspots, omdat dit mooier oogt. Zo merken wij dat zwarte inbouwspots vaak gekozen worden. Logisch, want het oogt erg luxe. Soms kun je echter geen inbouwspot kwijt (betonplafond zonder gaten bijvoorbeeld) dan pakken mensen vaak opbouwspots. 

230V of 12V?

Vroeger koos men nog wel eens 12Volt in vochtige ruimtes. Met LED is dat tegenwoordig niet meer nodig. LED verlichting werkt namelijk per definitie op laagspanning wat 12Volt dus overbodig maakt en zelfs ongewenst. 230V dimt namelijk altijd veel mooier en je hebt geen dure (breekbare) trafo meer nodig. Ons advies: gewoon 230V pakken. 

Inbouwmaten

Het is belangrijk dat je de juiste maat spot hebt. Dit geldt uiteraard alleen wanneer je al gaten in het plafond hebt. Als je nog geen gaten in het plafond hebt dan kun je elke gewenste spot kiezen. Wij adviseren om spots te pakken met een zaagmaat van 75mm. Dit is het meest universeel en hiermee vind je altijd een passende spot.

De ruimte boven het plafond is ook belangrijk. Als je weinig ruimte hebt dan kan het zijn dat je niet een spot met een los lampje kwijt kunt. Dan heb je een inbouwspot nodig met een geïntegreerde LED, zoals ze dit noemen. Deze zijn zeer ondiep en passen al wanneer je 25mm inbouwdiepte hebt. 

Hoeveel Watt verlichting heb je nodig?

In huizen is het gebruikelijk om voor badkamer spotjes 5Watt te pakken. Dit geldt voor huizen met een normale plafondhoogte. Heb je een hoger plafond? Dan adviseren wij spots van rond de 8Watt. Als je die sterktes aanhoudt dan heb je normale verlichting. 

Conclusie

Er zijn best wel wat zaken waar je op moet letten. Maar als je op voorhand even goed kijkt naar de opties en mogelijkheden dan komt het zeker goed en kun je jouw badkamer binnenkort prachtig verlichten.

 

Reacties