Heb jij al een waterontharder in huis? Veel mensen zullen deze vraag met ‘nee’ beantwoorden.
Nog een vraagje: wil je graag je badkamer wat minder vaak hoeven schoonmaken? En zou je het fijn vinden als je wasmachine wat langer meeging? Wil je graag geld besparen? Beantwoord je deze vragen met ‘ja’, dan is het misschien een goed idee om je toch eens in die waterontharders te gaan verdiepen!
Na het douchen hebben we er allemaal last van: de waterdruppels die achter zijn gebleven op de tegels of op de douchecabine, drogen op tot van die vervelende witte vlekjes, die je alleen met schoonmaakmiddel weg krijgt. Die worden veroorzaakt door de kalk dat in het water dat je om te douchen gebruikt zit. Zou je water met een stuk minder kalk gebruiken, dan heb je ook direct een stuk minder last van die druppels. En dat scheelt een hoop schoonmaakwerk! Kies je voor een keramische waterontharder, dan zit er nog wel steeds kalk in het water. Dit is echter in zulke kleine deeltjes uiteengevallen, dat ze niet meer van die vervelende vlekken veroorzaken. Met een droge doek wrijf je eventueel zichtbare sporen zo weg.
Dat kalk in het water tast ook de apparaten aan die water gebruiken. Je wasmachine, bijvoorbeeld. Bij ieder gebruik blijft een dun laagje kalk achter in verschillende delen van je machine. Wordt dat laagje te dik, dan ga ja dat merken. Uiteindelijk is de kans zelfs groot dat je machine er stuk door gaat. Een waterontharder gaat dit probleem tegen.
Om onze was zacht te maken gebruiken we nu vaak wasverzachter. De reden dat de was hard wordt, is doorgaans de kalk dat in het water zit, en dat zich aan je wasgoed hecht. Neem je dit weg, dan wordt je was vanzelf een stuk zachter. Dat betekent kosten besparen doordat je geen wasverzachter meer hoeft te kopen, en vaak ook een langere levensduur van je wasmachine. Ook wasverzachter kan namelijk resten achterlaten die niet goed zijn voor de staat van deze machine.
Veel mensen kiezen voor een waterontharder om zo drinkwater te kunnen verkrijgen waar niet of nauwelijks kalk meer in zit. Dat klinkt als een goed plan, toch? Helaas werken veel waterontharders op basis van zout, waardoor je weliswaar minder kalk, maar wel veel meer zout binnenkrijgt. En dat is nu net niet zo’n goed idee voor de gezondheid… Bovendien kan juist de smaak van het water hier ook door tegenvallen. Kies je voor een waterontharder zonder zout, een keramische variant, dan vallen de kalkdeeltjes in nog veel kleinere deeltjes uiteen, zodat ze niet meer in je apparatuur achter zullen blijven. Er wordt geen zout aan je drinkwater toegevoegd, en de smaak hiervan blijft dus precies gelijk. Een stuk lekkerder!
Er zijn een hoop dingen die we iedere dag op onze huid smeren om deze gezonder te maken. Meestal hebben deze een vette basis, onze huid heeft tenslotte van nature de neiging om uit te drogen. Blijft er steeds kalk op je huid achter, bereik je eerder het tegenovergestelde effect. Kies je voor een waterontharder op basis van zout, dan zal je huid echter niet snel beter gaan voelen. Juist dat zoute laagje kan vervelend, glibberig aanvoelen. Ook hier geldt weer dat een keramische waterontharder de oplossing kan zijn; geen grote kalkdeeltjes meer die zich aan je huid hechten, maar ook geen extra toevoegingen die juist vervelend aan kunnen voelen.