Foto: Stromend_water

Zo voorkom je overmatige kalkaanslag door warm water

Kalkaanslag is vervelend, maar kan ook schade veroorzaken.

Pascal 17 Mei 2024

Kalkaanslag ontstaat vooral bij het gebruik van warm water zoals bijvoorbeeld in de wasmachine of strijkijzer. De kalk zet zich vooral vast op het verwarmingselement van deze apparaten. Maar ook bij het douchen zie je kalkaanslag ontstaan op de muren in de badkamer of op de deuren van je douchecabine. Die kalkaanslag is vervelend, maar kan ook schade veroorzaken. Verwarmingselementen van apparaten slijten er sneller door waardoor je ze moet vervangen. Hoeveel last je hebt van kalkaanslag is afhankelijk van hoe ‘hard’ het water in jouw regio is.

De hardheid van het drinkwater

Het water in Nederland dat als drinkwater wordt gebruikt wordt op verschillende manieren gewonnen. Het meeste komt uit de rivieren die door ons land stromen. Het water wordt vervolgens gezuiverd en doorgegeven aan het waterleidingnet. We gebruiken in Nederland voor alles hetzelfde water. Dat is soms zonde, want het toilet doorspoelen met drinkwater is eigenlijk zonde. Maar het is vaak erg lastig om twee waterleidingsystemen aan te leggen. Toch wordt daar wel over nagedacht, omdat drinkwater zuiveren steeds duurder wordt. De hoeveelheid kalk in het drinkwater verschilt per regio. Sommige delen van het land hebben zacht water, maar op sommige plaatsen komt er water uit de kraan die relatief veel kalk bevat.

Een waterontharder plaatsen

Heb je problemen met hard water in jouw regio? Dan kun je een waterontharder plaatsen. Dit apparaat wordt direct achter de watermeter op de waterleiding geplaatst. Het drinkwater stroomt door de ontharder en vervolgens door de leidingen in huis. Je merkt nauwelijks dat er een extra hindernis tussen zit. De kalk wordt opgevangen door klevende balletjes in de waterontharder. Hierdoor is het water dat je uiteindelijk gebruikt veel minder kalkrijk dan voorheen. Dit merk je doordat je je waterkoker minder vaak hoeft te ontkalken en je wasmachine gaat langer mee omdat het verwarmingselement minder snel stuk gaat door een dikke laag kalk. Een waterontharder kan je dus op zowel korte als lange termijn dus veel geld besparen doordat je apparaten minder snel gerepareerd of vervangen moeten worden.

Kies de juiste waterontharder

Overweeg je de aanschaf van een waterontharder? Bedenk dan dat er verschillende modellen zijn. Welke je kiest is onder meer afhankelijk van de hoeveelheid water die je gebruikt. Een groot gezin gebruikt nu eenmaal meer water dan een alleenstaande of een stel. De waterontharder is berekend op het gebruik van het aantal kubieke meters water dat per jaar wordt gebruikt. Vraag advies bij een ervaren leverancier zoals Omega. Zij kunnen je advies geven welk apparaat in jouw situatie de beste keus is. Als je handig bent dan kun je een waterontharder zelf installeren, maar je kunt hier natuurlijk ook een loodgieter voor inschakelen. Moderne apparaten werken met een app die je waarschuwt wanneer de aluminium balletjes die de kalk vasthouden moeten worden vervangen of wanneer het apparaat ander onderhoud nodig heeft.

Reacties