Duurzaamheid is het woord van de laatste jaren. Veel mensen proberen duurzamer te leven of hun huis te verduurzamen.
Zo kunnen ze, behalve hun maandelijkse kosten verlagen, ook meer bezig zijn met bijvoorbeeld het milieu en de ecologische voetafdruk die ze achterlaten.
Hieronder benoemen wij de 5 manieren om je woning duurzaam te maken, zodat je daarmee aan de slag kunt en kunt kijken wat er eventueel van toepassing is op jouw woning en of er wellicht subsidie voor dat aspect binnen jouw gemeente geldt.
Ga eerst na wat jouw huidige energielabel is. sinds 2015 heeft elke woning een energielabel gekregen vanuit de Rijksoverheid. Zit je in de buurt van energielabel G, dan valt er veel te winnen op het gebied van duurzaamheid, zit je meer richting A, dan vallen er wellicht kleine puntjes aan te passen om jouw woning nog duurzamer te maken. Ga eerst na hoe goed jouw woning is geïsoleerd? Kan dat beter? Kijk dan op welke gebieden. Heb je slecht geïsoleerd glas of kozijnen? Vervang deze dan indien mogelijk. zijn de muren, het dak en de vloeren juist slecht geïsoleerd, kijk dan eens voor spouwmuur, dak- en vloerisolatie. Dit kost een aardig bedrag, maar met isolatie heb je kortere terugverdientijd dan met bijvoorbeeld zonnepanelen.
Bij het (laten) plaatsen van zonnepanelen kun je ervoor zorgen dat je gedeeltelijk zelfvoorzienend bent met stroom. Het is eenmalig een forse uitgave en heeft een langere terugverdientijd, dan bijvoorbeeld het goed laten isoleren van je huis of het vervangen van het glas en kozijnen, maar is op termijn zeker de investering waard. Kijk ook eens naar subsidies zonnepanelen binnen jouw gemeente en check of je daar wellicht iets mee kunt om kosten te besparen. BTW teruggave is altijd mogelijk bij het laten plaatsen van zonnepanelen.
Overtuigd om zelf zonne-energie op te gaan wekken? Zonduurzaam is een expert op het gebied van zonnepanelen en adviseert graag hoe jij de beste terugverdientijd met zonnepanelen kunt behalen. Zo weet je zeker dat investeren in zonnepanelen voor jou een interessante optie is.
Dit is een grote uitgave, dus er is een flink budget nodig voor een warmtepomp, maar wellicht geldt er in jouw gemeente een regeling en kun je hier subsidie voor aanvragen. Een warmtepomp haalt energie uit buitenlucht, grondwater of bodem. Dit wordt vervolgens als warmte doorgegeven aan het verwarmingssysteem wat met de waterpomp is verbonden. Op die manier zorgt een warmtepomp ervoor dat je woning wordt verwarmd.
Vind jij duurzame energie belangrijk? Ga dan ook op zoek naar een duurzame energieleverancier. Er wordt dan groene stroom opgewekt en deze wordt opgewekt uit bronnen die nooit op kunnen raken, waardoor groene stroom duurzaam is. Vergelijk diverse tarieven van groene stroomaanbieders om ervoor te zorgen dat je niet teveel betaald en doe altijd extra research naar een groene stroomaanbieder voordat je een contract afsluit.
Investeer ook in duurzame verlichting zoals LED lampen in huis en tuin in plaats van halogeenverlichting of een ander soort verlichting. Vroeger vonden veel mensen LED lampen ongezellig licht geven, maar tegenwoordig zijn er wel honderden kleurtonen en soorten verkrijgbaar, waardoor je altijd een kleur naar keuze kunt kiezen. LED licht is tot wel 80% procent zuiniger dan andere verlichtingssoorten, dus het is zeker de moeite waard om volledig over te stappen op LED verlichting.