Tips voor omgevingsfactoren die direct effect hebben op werkprestaties.
Er wordt verwacht dat thuiswerken niet meer terug zal keren naar het niveau van vóór de coronacrisis. Ook na de crisis wordt er structureel meer vanuit huis gewerkt worden. Deze verwachting is gebaseerd op verschillende onderzoeken waaronder die van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM). Thuiswerken biedt veel voordelen zoals efficiëntie, flexibiliteit en minder reistijd en zowel werkgevers als werknemers erkennen deze voordelen. Veel mensen doen ondertussen hun best om een ergonomische werkplek thuis in te richten, en verstelbaar kantoormeubilair is populairder dan ooit. Wat vaak over het hoofd wordt gezien, is dat gezonde binnenlucht thuis net zo belangrijk is.
Thuis voelen we ons doorgaans veilig, maar "ten onrechte als het gaat om de kwaliteit van de binnenlucht," zegt TNO-onderzoeker Piet Jacobs. "De luchtkwaliteit in huis is namelijk vaak veel slechter dan gedacht." Dit najaar publiceert hij samen met het Longfonds een uitgebreid onderzoek waaruit blijkt dat de luchtkwaliteit in één op de zes woningen regelmatig slecht is, wat allerlei gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. "Ventilatie en het vergroten van bewustzijn hierover is de oplossing," aldus Jacobs.
Medewerkers zijn 3-5% productiever in een gezonde binnenlucht-omgeving. Bij voldoende verse luchttoevoer gaat de productiviteit omhoog, bij slechte luchttoevoer gaat de productiviteit tot wel 10% omlaag.
De communicatieadviseur bij Zehnder deelt deze mening: “Bij veel mensen moet het bewustzijn over ventilatie nog worden vergroot. Als je na een paar dagen thuiswerken last van je rug krijgt, weet je dat je waarschijnlijk op een verkeerde stoel zit en ga je op zoek naar een ergonomische bureaustoel die aan de richtlijnen voldoet. Als je een dag minder productief bent, zoek je de oorzaak meestal bij jezelf en werk je wellicht 's avonds wat extra uren om de verloren tijd in te halen. Maar vrijwel niemand denkt eraan dat de oorzaak ook te maken kan hebben met de kwaliteit van je binnenlucht. Vermoeidheid en verminderde concentratie kunnen een duidelijke oorzaak hebben, maar het is een oorzaak die je niet direct ziet.”
Zehnder is specialist op het gebied van een gezond binnenklimaat en neemt een leidende rol in de ventilatie-industrie. communicatieadviseur voegt toe: “Door het toegenomen thuiswerken is de CO?-uitstoot in huis hoger dan normaal, wat betekent dat je vaker moet ventileren. Als je dat niet of onvoldoende doet, kunnen gezondheidsklachten optreden zoals vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen of irritatie van de slijmvliezen. Als werkgever is het belangrijk om medewerkers hier bewust van te maken, in het belang van iedereen.”
Zehnder lanceert dit najaar een grote bewustwordingscampagne rondom gezonde binnenlucht. Naast het vergroten van bewustzijn worden er ook concrete tips en handelingsperspectieven aangeboden. Zo is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om tegen een gereduceerd tarief een Netatmo binnenklimaatsensor aan te schaffen. Deze sensor geeft inzicht in de kwaliteit van de binnenlucht door het combineren van metingen zoals temperatuur, luchtvochtigheid, CO?-niveau en geluid. Een uitstekende aanvulling op een verstelbaar bureau om een gezonde (thuis)werkplek te creëren.
Zehnder Group Nederland houdt zich intensief en succesvol bezig met innovatieve oplossingen voor het binnenklimaat. De kwaliteit van de binnenlucht en het comfort voor de mens in zijn leef-, woon- en werkomgeving staan daarbij centraal. Ons doel: het realiseren van een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat.
Meer weten over gebruik of onderhoud? Ga dan naar Kennis & Service. Hier vind je documentatie en tutorials over jouw Zehnder product.
Service & Kennis
Wil je meer weten over Zehnder of heb je vragen over andere onderwerpen of producten van Zehnder, neem dan contact met ons op. We geven graag antwoord op al je vragen.
Stel je vraag