Wat je in huis brengt met houtkachels en hoe hou je rooklucht buiten.

Houtkachels en openhaarden: ze brengen warmte en sfeer op een druilerige winterdag.

Houtkachels en openhaarden: ze brengen warmte en sfeer op een druilerige winterdag. Helaas zijn gezelligheid en een aangename temperatuur niet het enige wat ze binnenbrengen: ook fijnstof, vluchtig organische stoffen (TVOC) en/of rooklucht. Heb je er zelf één? Dan geven we hieronder tips om je ‘binnenuitstoot’ laag te houden. Last van de geur van de houtkachel van je buren? Dan is een actief koolfilter wellicht jouw oplossing.

Hoe ontstaat de geur van haarden en houtkachels?

De rooklucht die vrijkomt bij het gebruik van houtkachels kan een aantal ongewenste stoffen en deeltjes bevatten die schadelijk zijn voor de luchtkwaliteit en de gezondheid. Enkele belangrijke boosdoeners zijn:Vluchtige organische stoffen (TVOC):

  • TVOC omvat een breed scala aan organische chemicaliën die gemakkelijk verdampen in de lucht. Bij de verbranding van hout komen verschillende van deze stoffen vrij, waaronder NO2 (stikstofoxide) en SO2 (zwaveloxide). Deze kunnen leiden tot onaangename geuren en bijdragen aan luchtvervuiling.Fijnstof (PM2.5 en PM10):
  • Fijnstof bestaat uit uiterst kleine deeltjes die in de lucht zweven. Deze deeltjes zijn in staat om geuren te absorberen en te verspreiden, wat bijdraagt aan de onaangename geur van de rook. Fijnstof is niet alleen slecht voor de geur, maar kan ook gezondheidsrisico's opleveren, zoals ademhalingsproblemen.

Het type hout dat verbrand wordt, de temperatuur van de verbranding en de efficiëntie van het verbrandingsproces beïnvloeden de samenstelling van de rook. Slecht verbrand hout (zoals vochtig hout) produceert vaak meer rook en schadelijke stoffen, terwijl goed gedroogd hout een schoner verbrandingsproces biedt.

Zelf een houtkachel: Hoe kan je de binnenuitstoot verminderen

Wil je genieten van de warmte en gezelligheid van je houtkachel of haard, maar tegelijkertijd de binnenlucht gezond houden? Hier zijn enkele handige tips om de luchtkwaliteit te verbeteren en vervuiling te beperken:

  • Meten is weten:
    Gebruik een binnenklimaatsensor om de luchtkwaliteit te monitoren. Hiermee kun je de concentratie van verontreinigende stoffen in de lucht meten en bepalen of je actie moet ondernemen om de lucht te verbeteren.
  • Houd de deur(tjes) van de kachel zoveel mogelijk dicht:
    Door de deuren van je houtkachel gesloten te houden, voorkom je dat schadelijke deeltjes zich in de ruimte verspreiden. Dit helpt de lucht schoon te houden.
  • Goede ventilatie:
    Zorg voor voldoende ventilatie in de ruimte waar de houtkachel wordt gebruikt. Dit helpt om vervuilde lucht af te voeren en zorgt ervoor dat er altijd voldoende zuurstof in de ruimte is.
  • Gebruik een efficiënte kachel:
    Investeer in een moderne, efficiënte houtkachel die ontworpen is voor een schonere verbranding en lagere uitstoot van schadelijke stoffen. Dit kan helpen om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren.
  • Goed hout:
    Kies voor goed gekloofd en droog hout, bij voorkeur met een vochtpercentage onder de 20%. Droog hout verbrandt schoner, waardoor er minder schadelijke stoffen vrijkomen in de lucht.
  • De “Zwitserse stookmethode”:
    Stapelen van je hout van groot naar klein kan helpen om het vuur efficiënter te laten branden. Begin met grote blokken onderaan en leg kleinere aanmaakhoutjes bovenop. Steek het vuur bovenaan aan, zodat het gelijkmatig naar beneden brandt. Dit zorgt voor minder rook en een langere brandduur.
  • Regelmatig onderhoud:
    Houd je houtkachel goed schoon en voer regelmatig onderhoud uit om de verbrandingsefficiëntie te behouden. Dit zorgt ervoor dat je kachel optimaal werkt en minder vervuilende stoffen produceert.

    Buren met een houtkachel: Rooklucht buitenhouden met een actief koolfilter

    Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorgt normaal gesproken voor de aanvoer van schone buitenlucht in je huis. Wanneer de buitenlucht echter rook van een houtkachel bevat, kan de geur zich verspreiden door het ventilatiesysteem. De Fresh Scent Filter Set biedt hiervoor de oplossing.

De kracht van een actief koolfilter
De Fresh Scent Filter Set is speciaal ontworpen voor de Zehnder ComfoAir Q en ComfoAir E systemen en bevat een actief koolfilter. Actief kool werkt als een geur-absorberende spons door geurmoleculen vast te houden op de kleine koolstofbolletjes. Dit filter vangt niet alleen vuil, pollen, roet en fijnstof (EPM10) op, maar ook hinderlijke geuren. Nadat het filter 3-5 maanden in gebruik is, raakt het verzadigd en moet het worden vervangen om de werking te behouden.

Waarom dit de perfecte oplossing is voor haardgeur
De Fresh Scent Filter Set is een eenvoudige en gerichte oplossing die gemakkelijk te implementeren is. Je kunt het bijvoorbeeld alleen gebruiken tijdens het stookseizoen en het daarna vervangen door een anti-pollenfilter in de lente. Actief kool is een volledig natuurlijk en bewezen effectief materiaal. Het filter helpt niet alleen tegen houtkachelgeuren, maar ook tegen andere geuren, zoals uitlaatgassen, horeca- en agrarische geuren.

Tijd voor het upgraden van je WTW-systeem.
Ontdek onze Actief Koolfiltersets en houd vieze geurtjes en vuil buiten.

Bestel nu

Benieuwd wat jij aan vervuiling in huis haalt?

Meet het met de Airdentifier

Bronnen

Interview met Piet Mulder, Group Product Manager Ventilation bij Zehnder, januari 2024.