Als gevolg van de sterk gestegen energieprijzen investeren veel Nederlanders in het isoleren van hun woning.
De interesse nam in het eerste kwartaal van 2022 met liefst 79 procent toe ten opzichte van de eerste drie maanden van 2021. Met name in de Randstad is isoleren enorm in trek. Dat blijkt uit een Google Trends-analyse van matchingsplatform Slimster.
Het aantal offerte-aanvragen dat Slimster ontving laat hetzelfde beeld zien. Al met al nam het aantal Nederlanders dat via Slimster offertes voor een isolatiebedrijven opvroeg in de eerste drie maanden van 2022 met 67 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dakisolatie is daarbij veruit het populairst: het aantal aanvragen hiervoor steeg met liefst 171 procent. Ook de interesse in spouwmuurisolatie verdubbelde bijna, terwijl de vraag naar gevelisolatie met 68 procent steeg. Bodem- en vloerisolatie blijven met respectievelijk 16 en 35 procent wat achter, al is ook hierin de interesse toegenomen, zo laten de cijfers van Slimster zien.
Niet in heel Nederland is isoleren even ‘hot’. Zo nam onder Friezen de interesse met ‘slechts’ 53 procent toe, zo blijkt uit de Google Trends-cijfers. Groningen en Limburg scoren rond de 60 procent, terwijl Zeeland en Overijssel rond het landelijk gemiddelde van 67 procent zitten. Opvallende uitschieter in het noorden is de provincie Drenthe. Hier nam de interesse in woningisolatie met liefst 88 procent toe.
Met een kleine 92 procent ging de interesse in woningisolatie ook in Noord-Brabant bijna een keer over de kop. Noord-Holland zit daar net iets boven. En ook bij Gelderse isolatiebedrijven staat de telefoon als gevolg van een toename van 97 procent roodgloeiend. Zuid-Hollanders scoren nog een procentpunt hoger, terwijl inwoners van Utrecht al helemaal aan het isoleren zijn geslagen. Hier steeg de interesse de afgelopen maanden met meer dan 114 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van 2021.
Marco Schuurman, eigenaar van Slimster, kan de verschillen tussen de provincies wel verklaren. “Wat we zien is dat vooral in de Randstad de vraag naar isolatie is toegenomen. Hier verdient een gemiddeld huishouden jaarlijks al gauw vier- tot zesduizend euro bruto meer dan in bijvoorbeeld Friesland of Groningen. Het ligt voor de hand dat men dan ook eerder geld over heeft om te investeren in de woning.”
De woningen waar betere isolatie de grootste impact heeft staan echter juist buiten de Randstad. Zo ligt in Zeeland, Limburg en Groningen het aantal woningen dat gebouwd is voor 1975 rond de 55 procent, waar het landelijk gemiddeld 49 procent is (bron: CBS). In die periode was isolatie nog geen vereiste bij de bouw. “Eigenaren van deze woningen worden momenteel dus het hardst geraakt door de gestegen gasprijs, omdat ze veel moeten stoken om het huis warm te krijgen”, aldus Schuurman.
Schuurman vermoedt dat de vraag naar isolatie de komende tijd weer zal afnemen: de winter is immers voorbij. Hij raadt echter aan om juist de zomer aan te grijpen voor woningisolatie. “Traditioneel neemt de vraag toe naarmate het kouder wordt, waardoor automatisch de wachttijd oploopt. Maar laat je je woning in de zomer isoleren, dan kan dit in de regel op veel kortere termijn gerealiseerd worden.” Hij stelt dat installateurs ‘s zomers meer tijd hebben en dat er meer keuze is. “Je hebt dan vaak een betere deal, zowel qua prijs als qua bedrijf dat bij je past”, zo legt Schuurman uit. “Zo heb je meer kans op installatie door een bedrijf uit de buurt, wat toch vaak een prettig gevoel geeft.”