Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in duurzaam wonen.
Of je nu al geniet van de voordelen van zonnepanelen op je dak, of je overweegt om in de toekomst de overstap naar groene energie te maken, één ding is zeker: het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de nieuwste ontwikkelingen in duurzaam wonen. Zeker om te besparen op je energierekening.
De herziening van de salderingsregeling voor zonnepanelen is een onderwerp dat momenteel veel gesprekken en discussies teweegbrengt onder huiseigenaren. In dit artikel duiken we in de belangrijkste aspecten van deze regeling en leggen we uit wat dit betekent voor jou als huiseigenaar.
De achtergrond van de salderingsregeling
Voor degenen die niet bekend zijn met de term, laten we kort uitleggen wat de salderingsregeling inhoudt. Deze regeling heeft als doel huiseigenaren met zonnepanelen te stimuleren om te profiteren van hun zelf opgewekte zonne-energie. Wanneer jouw zonnepanelen meer elektriciteit genereren dan je op dat moment zelf gebruikt, wordt het overtollige vermogen teruggeleverd aan het elektriciteitsnet.
Als een soort beloning ontvang je een financiële vergoeding op basis van het salderingsprincipe. Dit betekent dat het overschot aan opgewekte energie wordt verrekend met de elektriciteit die je later op de dag of gedurende het jaar van het net afneemt.
Veranderingen op komst
De salderingsregeling heeft huiseigenaren gedurende vele jaren gestimuleerd om te investeren in zonnepanelen. Echter, er zijn veranderingen in aantocht. Vanaf 2023 zal de salderingsregeling geleidelijk worden afgebouwd en plaatsmaken voor een nieuw systeem genaamd de terugleververgoeding. Dit betekent dat je nog steeds beloond wordt voor het opwekken van overtollige energie, maar dat de manier waarop deze vergoeding wordt berekend, zal veranderen.
Joris Kerkhof, energie expert bij Independer vertelt ons over de veranderingen van de terugleververgoeding. “Met de invoering van de terugleververgoeding wordt de vergoeding voor de energie die je teruglevert aan het net op een andere manier vastgesteld. In plaats van de huidige directe verrekening van opgewekte en verbruikte energie, wordt de vergoeding gebaseerd op de actuele marktprijs van elektriciteit op het moment van teruglevering. Dit betekent dat de vergoeding kan variëren afhankelijk van schommelingen op de energiemarkt.”
Wat betekent dit voor jou als huiseigenaar?
Hoewel de overstap naar de terugleververgoeding enige aanpassing vraagt, zijn er ook positieve kanten aan deze verandering verbonden. Met de nieuwe marktgebaseerde vergoeding kun je in bepaalde situaties zelfs profiteren van hogere vergoedingen tijdens periodes van grote vraag en hogere prijzen op de energiemarkt. Deze verandering moedigt