Acht praktische tips om je huis te verwarmen en de energiekosten te drukken.
Weersvoorspellingen zijn ook voor de komende winter nog natte- en koude vingerwerk. Toch voorspellen sommige wetenschappers dat komend seizoen de koudste winter in 100 jaar met zich meebrengt. In een koude winter, waarin energieprijzen de pan uit rijzen, is het extra belangrijk om gas- en stroom te besparen. Ronald Mazurel, manager productmanagement bij Vaillant geeft acht praktische tips om het huis warm én de energierekening aangenaam te houden.
"Het is niemand ontgaan: de energieprijzen zijn in oktober 2021 enorm gestegen. Gemiddeld betaalt een huishouden komend jaar honderden euro’s meer aan stroom en gas. Voor huishoudens die nu nog een variabel contract hebben dat maandelijks opzegbaar is geldt: houd dit zo. Mijn advies: verleng een contract met een vast tarief niet en stap ook niet over. De variabele tarieven zijn op dit moment namelijk voordeliger dan alle nieuwe contracten met vaste tarieven."
"Met een slimme thermostaat kan het verwarmen van een huis geautomatiseerd worden. Zo kun je bijvoorbeeld via een handige app de temperatuur wijzigen en de ketel bedienen. Dit voorkomt verspilling."
"Je bezuinigt niet alleen met een slimme thermostaat, maar ook met een slimme thermostaatknop. Dit is een systeem waarmee je per kamer de temperatuur regelt. Zo kun je het thuiskantoor warmer stoken dan bijvoorbeeld de woonkamer. Niet stoken in de kamers die niet worden gebruikt levert sowieso besparing op. Houdt de binnendeuren dan ook dicht, zodat de warmte niet ontglipt en het in de juiste ruimtes aangenaam blijft."
"Door de thermostaat één graad lager te zetten, bespaar je zo’n zes of zeven procent op de gasrekening. Voor een eengezinswoning van 120 vierkante meter bekent dit al snel een besparing van 50 tot 100 euro."
"Houd je ‘s nachts de verwarming aan? Dan is het een nuttige tip om de verwarming niet hoger dan 15 graden te zetten. Je bent helemaal kostenbesparend bezig als je hier al een uurtje voor het slapen gaan aan denkt. Het zal namelijk niet erg afkoelen in die korte tijd. Heb je vloerverwarming? Dan is nachtverlaging niet energiebesparend."
"Ketels worden vaak geïnstalleerd met de standaard fabrieksinstellingen. Deze instellingen kunnen onnodig hoog zijn voor een woning. Een ketel verbruikt zo meer energie dan nodig om jouw huis te verwarmen."
"Vraag aan de installateur bij een onderhoudsbeurt of het maximale vermogen van de ketel is ingesteld op het maximale nodige vermogen van de woning. Bij een juiste instelling zal de ketel met een hoger rendement verwarmen."
"De ketel regelt de temperatuur van het water dat naar je verwarming toegaat. De meeste ketels staan op de fabrieksinstelling van 80 graden. Je energieverbruik verlagen zonder verlies van comfort? Stel de aanvoertemperatuur in op maximaal 60 graden. Het is vrij eenvoudig om zelf te doen. Ben je benieuwd hoe? Bekijk hier de instructievideo."
"Is het erg koud buiten? Zet dan tijdelijk de aanvoertemperatuur weer iets hoger."
"Meubels, gordijnen en was horen niet voor- of op de radiator. Tenminste niet wanneer je de woning verwarmt en tegelijkertijd het energieverbruik wil beperken. Door radiatoren niet te blokkeren zorg je ervoor dat warmte goed verdeeld wordt in een ruimte."
"Worden de radiatoren niet meer goed warm? Dan is het tijd om te ontluchten. Hoe werkt dit? Heel eenvoudig volgens het 8 stappenplan van Vaillant."
"De winter staat weer voor de deur, en dus is het tijd om je huis tochtvrij te maken. Een goed verwarmde ruimte gaat verloren wanneer onnodig warmte ontsnapt door tochtige ramen en deuren. Voorkom dat je verwarming overuren moet draaien en ga op zoek naar waar tocht ontstaat."
"Eén van de meest voorkomende plaatsen waar tocht door naar binnenkomt is langs de onderkant van de voordeur. Koude lucht komt ook naar binnen door verouderde afdichtingen van raam- en deurkozijnen. Vul de kieren gemakkelijk op met een tochtstopper of afdichtingsband."
"Ook al worden de dagen korter, zonnepanelen zijn nog steeds een goede bron van energie. De werking ervan is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid licht die de zon afgeeft en niet van de zonnewarmte. Hitte heeft zelfs een minimaal negatief effect op de werking van een zonnepaneel. Bij lage temperaturen renderen ze optimaal, ideaal dus om de stijgende energierekening te drukken. Zonnepanelen zijn ook bestand tegen vorst en sneeuw!"