Waar moet je op letten bij aanschaf en installatie van een hybride warmtepomp

De gaskraan in Groningen is dicht en alle woningen moeten zo snel mogelijk van het gas af. In de praktijk blijkt dit vaak lastig voor woningeigenaren te zijn. Waar moet je nu op letten bij de aanschaf

Een hybride warmtepomp werkt samen met je CV-ketel en bestaat uit een buitenunit en een binnendeel. Vaak ik combinatie met een buffervat. Je hebt op deze manier een duurzame installatie waarbij er alleen aardgas wordt verbruikt wanneer het buiten te koud is om gebruikt te maken van de buitenlucht. Te koud betekent in dit geval temperaturen ver onder 0°C, tenminste -/-7°C en nog lager. Dit levert een gasbesparing op van minimaal 70% op jaarbasis.

Wanneer je gaat nadenken over het kopen van een warmtepomp, zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Een aantal tips:

Adviesgesprek

Een installateur is vaak het startpunt voor het inwinnen van advies. ATAG GreenDealers zijn installateurs, die alles weten over de installatie van een warmtepomp. Na het eerste contact komt de GreenDealer meestal bij je thuis voor een adviesgesprek, ook wel ‘schouw’ genoemd, waarin wordt bekeken welke installatie voor jouw woning geschikt is. Soms wordt hiervoor een bedrag gevraagd, dat je bij de aankoop van een warmtepomp weer terugkrijgt.

Voldoende plek bij de CV-ketel

Wanneer je kiest voor een hybride warmtepomp heb je een buitenunit nodig en een binnendeel dat gekoppeld wordt aan de CV-ketel. Bij ATAG heeft het binnendeel een formaat ‘schoenendoos’ en kan vrijwel in elke woning worden geplaatst. In veel situaties is ook nog een zogenaamd buffervat nodig van 50-100L, dat de werking/doorstroming van de installatie bevordert. De ATAG GreenDealer bekijkt tijdens de schouw of er voldoende ruimte is voor het buffervat.

Is er voldoende ruimte voor de buitenunit

Het bepalen van de plek voor de buitenunit is een hele belangrijke in het proces. Staat de ketel op de begane grond, dat is het eenvoudiger om de buitenunit zo dicht mogelijk in de tuin te plaatsen of op het platte dak van de garage. Als de cv-ketel in de bijkeuken staat, is dat een voordeel. Hier kun je de buitenunit vaak vlakbij in de tuin plaatsen, goed bereikbaar voor storingen. Bovendien is het leidingtraject dan kort.

Staat de CV-ketel op zolder, denk dan aan een plek voor de buitenunit zo dicht mogelijk bij de ketel ivm de leidinglengte, die zo kort mogelijk moet zijn. Zie de volgende tip voor meer informatie.

Algemeen geldt dat je er op moet letten bij plaatsing van de buitenunit, dat de installateur er gemakkelijk bij kan bij onderhoud bijvoorbeeld.

Plaats de buitenunit zo dicht mogelijk bij de CV-ketel

Voor de beste samenwerking tussen CV-ketel en buitenunit is het gewenst om de afstand tussen de ketel en de buitenunit zo kort mogelijk te houden, aangezien je op deze manier het minst te maken hebt met verlies van warmte en ook de werking van de warmtepomp het beste is met een zo kort mogelijke afstand.

Let op waar de wind vandaan komt

Niet onbelangrijk: De wind kan een bepalende factor hebben op het rendement van je warmtepomp. Staat de wind pal op het uitblaasdeel van de buitenunit, dan zal deze minder energiezuinig werken, aangezien de uitgeblazen koude lucht opnieuw naar binnen wordt geblazen. Dit noem je recirculatie met een nadelige invloed op het rendement. De wind in Nederland komt vaak uit het zuidwesten. Zet de buitenunit dan ook niet pal op de zuidwestelijke windrichting.

Een warmtepomp maakt geluid

Er wordt veel gepraat over geluid van een warmtepomp. Een hybride warmtepomp maakt over het algemeen niet extra veel geluid, omdat de CV-ketel ervoor zorgt dat er altijd voldoende warm water is. En juist bij het maken van warm water, moet een volldige elektrische warmtepomp hard aan het werk. Dit levert dus meer geluid op. Maar zoals gezegd, bij een hybride warmtepomp zorgt de CV-ketel voor warm water. Ook bij strenge vorst wordt de warmte geleverd door de CV-ketel. Er is wel sprake van een wettelijke geluidseis van 45 dB op de perceelgrens van je woning. Je kunt ook denken aan een kast om je buitenunit, wanneer de genoemde waarde niet gehaald kan worden. Ook hier kan de installateur je over informeren. 

Extra hulpmiddel voor een goede werking

Bij de ATAG Energion hybride warmtepompen wordt een eigen thermostaat geleverd, de ATAG One Zone. Deze zal je huidige kamerthermostaat vervangen.

Denk ook aan je meterkast

Oudere meterkasten zijn niet altijd geschikt om samen te werken met een warmtepomp. Het elektrische vermogen dat de warmtepomp nodig heeft, vraagt vaak om een extra groep in je meterkast of een nieuwe meterkast. Je installateur weet wat te doen.

Weet dat het plaatsen van een warmtepomp tijd kost

Montage van een hybride warmtepomp duurt vaak twee dagen, waarbij er 2 installateurs over de vloer komen. Wanneer je een GreenDealer inschakelt, weet je dat de installatie goed wordt uitgevoerd en ingeregeld. Meer informatie over de GreenDealers vind je hier.