Foto: Drie-interessante-opties-om-je-huis-te-verduurzamen

Drie interessante opties om je huis te verduurzamen

Duurzaamheid is en blijft een belangrijk thema. We proberen allemaal ons steentje bij te dragen.

Guido van Loon

Soms met ’kleine’ maatregelen zoals de verwarming een graadje lager zetten, tweedehands winkelen of het eten van minder vlees. Soms zijn daar grotere investeringen voor nodig zoals bij het verduurzamen van je woning. Zeker nu de huizenmarkt oververhit is, kiezen veel mensen voor het verbouwen van hun huidige woning, of kopen ze een huis dat nog totaal opgeknapt moet worden. Dat is het ideale moment om ook te starten met het verduurzamen van je woning. Dat geldt natuurlijk voor zowel mensen die hun eigen woning bezitten, als ook voor eigenaren die lid zijn van een VvE.

Waarom verduurzamen?

Het verduurzamen van je woning heeft verschillende voordelen op meerdere gebieden. Allereerst is een duurzame woning beter voor het milieu. Door gebruik te maken van zelf opgewekte energie stoten we minder CO2 uit. Daarnaast zorgt het voor een aangenamer klimaat binnen in je huis, in de winter blijft het beter warm en andersom houdt het de warmte buiten in de zomer. Bovendien is het voor je eigen portemonnee op de lange termijn juist beter. Je energiekosten gaan per maand aanzienlijk naar beneden, zelfs zover dat je soms helemaal geen maandelijkse kosten meer hebt. Op de korte termijn kan het een behoorlijke investering zijn, maar op de lange termijn verdien je de investering weer terug. Bovendien verhoogt het ook de waarde van je woning. Daarnaast zijn er ook zeker subsidie mogelijkheden wanneer het aankomt op het verduurzamen van je woning. Voordat je keuzes maakt in het aanschaffen van zonnepanelen of afspraken maakt met een bedrijf, zoek altijd eerst uit wat de subsidiemogelijkheden zijn voordat het te laat is. Ben je lid van een VvE, dan doe je dit soort aanvragen altijd samen op naam van de VvE.

Zonnepanelen

In Nederland zie je ze al veel, zonnepanelen.. Kijk in een gemiddelde wijk om je heen en veel huizen en appartementen complexen hebben al zonnepanelen op het dak liggen.
Zonnepanelen kopen doe je niet zomaar. Het is een kostbare aangelegenheid en bovendien maak je een keuze die bepalend kan zijn in de toekomst. Zonnepanelen verdienen zichzelf pas na een paar jaar terug, dus je wilt een weloverwogen beslissing maken. Bij het plaatsen van de zonnepanelen moet je altijd rekening houden met de ligging van de zon om er zoveel mogelijk uit te kunnen halen.

Verschillende vormen van isolatie

Door je huis goed te isoleren gaat er een stuk minder warmte en daarmee energie verloren. Veel van de warmte gaat verloren via de muur, de grond of het dak. Door deze te isoleren hoef je veel minder te stoken.Bij goede isolatie komt overigens ook goede ventilatie kijken. Er moet nog wel frisse lucht in je woning kunnen komen.

- Gevel/spouwmuurisolatie

Een vrij eenvoudige en niet te dure optie is het isoleren van de spouwmuren. In huizen voor 1975 zit een spouw, dit is een ruimte tussen de binnen- en buitenmuur waar warmte veelal verloren gaat. Deze ruimte kun je dus opvullen door middel van isolatiemateriaal. Heeft je huis geen spouwmuur of is deze al geïsoleerd? Dan kun je kiezen voor isolatie door middel van een voorzetwand aan de binnen- of buitenkant.

- Vloerisolatie

Je kent het vast dat de vloer van je woonkamer of keuken koud aanvoelt. Je hebt last van tocht en het is lastiger om de ruimte goed warm te krijgen. Dit kan goed opgelost worden met vloerisolatie. Hierdoor heb je minder last van koude voeten, zeker in combinatie met vloerverwarming. Zeker met een kruipruimte is het makkelijk aan de onderkant te isoleren.

- Dakisolatie

Via het dak gaat heel veel warmte verloren. Dat is zonde, je moet extra stoken, wat niet goed is voor het milieu en voor je portemonnee. Kies voor goed isolatiemateriaal en laat je daarin altijd adviseren. Dit geldt uiteraard ook voor andere vormen van isolatie.

- Beglazing

We kennen allemaal al dubbel glas, maar dat is eigenlijk al weer achterhaald. Standaard is nu HR ++ glas. HR ++ glas houdt niet alleen de warmte binnen in de winter, maar ook de warmte buiten in de zomer. Het is al zeker merkbaar dat de zomers in Nederland steeds warmer worden. Temperaturen boven de 30 graden zijn al niet meer uitzonderlijk. Tijdens de warme dagen zijn de airco’s en ventilatoren dan ook plotseling allemaal uitverkocht. Een airco gebruikt ook behoorlijk veel energie, het is dus helaas niet echt een duurzame optie. Door HR ++ glas te gebruiken in combinatie met zonwering aan de buitenkant, kun je de warmte behoorlijk goed tegenhouden in huis.

 

Reacties