Nu de prijzen van gas en stroom zo hoog zijn, zoeken we massaal naar manieren om onze energierekeningen binnen de perken te houden.
Energiebedrijf Zonneplan vroeg daarom in samenwerking met onderzoeksbureau Panel Inzicht aan 2000 Nederlanders wat zij doen om energiekosten te besparen. Daaruit blijkt dat meer dan de helft van de Nederlanders de thermostaat lager heeft gezet, terwijl ook bijna de helft heeft besloten korter te douchen.
Naast deze relatief eenvoudige en kosteloze ingrepen, investeerde een groot deel van Nederland in het energiezuiniger maken van de woning. Het onderzoek wijst uit dat liefst 40 procent van Nederland de afgelopen maanden koos voor zonnepanelen, een warmtepomp, betere isolatie of een combinatie daarvan. Isoleren was het populairst, gevolgd door zonnepanelen en een combi van beide. 27 van de 2000 ondervraagden gaven aan voor alle drie te zijn gegaan.
Van alle ondervraagden zegt liefst 86 procent iets te doen om energiekosten te besparen. Daarbij ervaart ruim twee op de drie Nederlanders echter beperkingen, zo blijkt eveneens uit het onderzoek van Zonneplan. Zo geeft 6 procent aan geen meerwaarde te zien in het verduurzamen van de woning. Een 58-jarige Limburgse zegt: “Zolang er 212 vliegtuigen overkomen, helpt mijn bescheiden bijdrage niet echt veel.”
Ruim een derde ziet het kostenplaatje als voornaamste struikelblok om hun huis te verduurzamen. Zonnepanelen, een (hybride) warmtepomp of een goed geïsoleerde spouwmuur kosten doorgaans enkele duizenden euro’s, een combi daarvan gaat al gauw richting de tienduizend. Een 73-jarige Brabander gelooft dat het de investering niet waard is: “Alles wat je doet om te bezuinigen wordt door de regering weer afgestraft.”
Verder geeft een op de vijf ondervraagden aan niet te weten waar ze moeten beginnen of het verduurzamen van de woning “te veel gedoe” te vinden. Zo zegt een vrouw van 27 uit Noord-Brabant: “Ik heb er niet genoeg verstand van om te weten welke ingreep wat oplevert.” Ze krijgt bijval van een 66-jarige Noord-Hollander: “Ik moet eerst weten wat echt rendabel is.” Een 60-jarige vrouw uit Limburg zegt “soms de energie te missen om dingen uit te zoeken”.
Tot slot zijn er gelukkig ook een hoop Nederlanders die zich niet geremd voelen in het energiezuiniger maken van hun woning. Ruim één op de drie deelnemers aan het onderzoek van Zonneplan ervaart geen beperkingen. Ook zijn er diverse respondenten die al zo goed als energieneutraal leven. “Alleen het vervangen van de ramen door HR+++ glas zou volgens een warmtescan nog wat kunnen opleveren”, aldus een 75-jarige Utrechter.
Meer informatie: www.zonneplan.nl