De energiekosten vormen een groot deel van de maandelijkse vaste lasten.
Zeker wanneer de winter bijzonder koude dagen heeft laten zien, wat regelmatig gebeurt in Nederland. Besparen op de kosten door de thermostaat een paar graden lager te zetten is niet echt aantrekkelijk. Investeren in zonnepanelen kan daarentegen een prima oplossing zijn. Zeker wanneer je de drie grootste voordelen onder elkaar zet.
De kosten voor zonnepanelen lopen al snel in de duizenden euro’s. Daartegenover staat een relatief korte terugverdientijd, zeker in huishoudens waar veel energie verbruikt wordt. Dat zonnepanelen zichzelf snel terugverdienen, heeft te maken met een aantal interessante mogelijkheden:
- De btw kan teruggevraagd worden bij de Belastingdienst;
- Bepaalde gemeenten hanteren nog altijd een subsidiebeleid;
- Het opwekken van eigen energie is gratis met zonnepanelen.
Daarnaast wordt een factor vaak gemist wanneer het gaat om de terugverdientijd. De zonnepanelen op het huis zorgen namelijk voor een directe meerwaarde. Enerzijds omdat het huis zelf meer waard wordt, anderzijds door het verbeterde energielabel waardoor de woning aantrekkelijker wordt.
Zonnepanelen op het dak sturen de energie naar de omvormer, die er uiteindelijk voor zorgt dat je de energie kunt gebruiken die je zelf opgewekt hebt. Op die manier vallen de kosten voor elektriciteit maandelijks lager uit. In sommige gevallen kan de overtollige energie zelfs geleverd worden aan de energieleverancier, waardoor dit geld oplevert.
Om dit systeem te laten werken, moet er wel gekeken worden naar de groepenkasten. Oudere groepenkasten met te weinig groepen of zonder 3-fasenaansluiting voldoen niet. De omvormer moet namelijk direct aangesloten worden op de groepenkast. Deze moet een eigen groep hebben én de hoofdzekering moet berekend zijn op de zwaardere belasting. Nieuwe groepenkasten kosten echter relatief weinig, maar dit moet wel meegenomen worden in de berekeningen.
Het gaat tegenwoordig steeds vaker om duurzaam, groen en een zo gering mogelijke ecologische voetafdruk. Veel mensen hebben daarom gekozen voor groene energie in Nederland, maar hoe weet je zeker dat het écht groen is? De beste manier is natuurlijk zelf je energie opwekken met zonnepanelen.
Bij de zonnepanelen zorgt alleen het maken van de panelen zelf voor co2-uitstoot. Dit is echter zo gering dat de zonnepanelen binnen een paar maanden tijd al een betere optie zijn dan energie te gebruiken uit niet-hernieuwbare bronnen. Wil je zeker weten dat jij de beste keuze maakt voor het milieu en je kinderen of kleinkinderen, dan zijn zonnepanelen een goede optie.
Investeren in zonnepanelen biedt tegenwoordig een rendement tussen de 4% en 6%, aanzienlijk meer dan de gemiddelde spaarrente dus. De instapkosten zijn relatief hoog, maar de terugverdientijd is kort. En na 20 jaar moet het rendement van de zonnepanelen nog altijd boven de 80% liggen, geen slecht uitgangspunt dus. Wil je op de kosten besparen bij de aanschaf op zonnepanelen, informeer dan eerst bij de gemeente naar subsidiemogelijkheden en vraag in de buurt of er meer mensen zijn die interesse hebben. Zo vallen de kosten per woning namelijk vaak sterk mee!