Met zonnepanelen produceer je je eigen duurzame energie en je bespaart er mee op je energierekening. Maar hoe weet je hoeveel zonnepanelen je nodig hebt?
Als je de keuze voor zonnepanelen hebt gemaakt, wil je natuurlijk wel een zo hoog mogelijk rendement hier uit halen. Dat bereik je wanneer je precies genoeg panelen op je dak hebt liggen om je totale stroomverbruik per jaar mee op te wekken. Om voor jouw situatie het ideale aantal zonnepanelen te berekenen moet je met een aantal zaken rekening houden. Denk hierbij aan:
- je jaarlijkse stroomverbruik
- eventuele aankopen die van invloed kunnen zijn; bijvoorbeeld een elektrische auto of hybride warmtepomp
- de geschatte opbrengst van de aan te schaffen zonnepanelen
Een veelgebruikte formule is vervolgens: de gewenste opbrengst in kWh x 1,1 gedeeld door het vermogen in wattpiek per paneel.
Bijvoorbeeld: je stroomverbruik is 4.000 kWh. Je hebt zonnepanelen gezien van 400 Wp.
Dan wordt de rekensom dus:
4000 x 1,1 = 4400. 4400 : 400 = 11 panelen
Vervolgens moet je natuurlijk weten of deze 11 panelen ook daadwerkelijk op je dak passen. Daarvoor moet je je dakkoppervlakte gaan berekenen. Dit lijkt heel eenvoudig maar je moet hierbij wel rekening houden met eventuele schaduw. Als delen van het dak doorgaans in de schaduw liggen is het wellicht verstandiger daar geen panelen te leggen.
We zien de laatste tijd steeds vaker de zogenaamde 'oost-west-opstelling' voor zonnepanelen terugkomen. Hierbij is het idee dat de helft van de panelen op het oosten en de andere helft op het westen gericht is. Op deze manier kun je de opbrengst van de panelen veel gelijkmatiger over de dag laten verdelen en voorkom je grote pieken rond het middaguur. Bovendien wordt het elektriciteitsnet op deze manier minder zwaar belast door de zonnepanelen.
Het was financieel gezien altijd erg interessant om niet meer zonnepanelen te installeren dan je nodig hebt voor jouw jaarlijkse stroomverbruik. Op deze manier kon je zoveel mogelijk salderen. Met salderen bedoelen we de stroom die je levert met je panelen wegstrepen tegen de stroom je afneemt van het energiebedrijf. Op dit moment is dat nog steeds zo, maar vanaf 2023 wordt deze salderingsregeling waarschijnlijk langzaam afgebouwd. Dit voorstel is nog officieel maar wordt dat het wel dan betekent dat dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kan salderen. Je krijgt dan een vergoeding voor elke kWh stroom die je ongesaldeerd aan het net levert.