Het jaar 2016 is net begonnen en dat betekent ook een reeks aan veranderingen in regels en wetgeving binnen de huizenmarkt.
In dit artikel hebben we de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje gezet, inclusief de voor- en nadelen.
De eerste en misschien wel belangrijkste wijziging, is de daling van de maximale hypotheek. In 2015 kon nog een hypotheek afgesloten worden tot 103% van de waarde van het huis, in 2016 zal dit 102% zijn. Tot 2018 zal dit percentage steeds verder afnemen tot 100%. Wel blijft het mogelijk om een hogere hypotheek te krijgen wanneer er energiebesparende maatregelen meegefinancierd worden, zoals het isoleren van het dak, energiezuinige kozijnen en deuren of zonneboilers. Het extra bedrag dat hiervoor geleend kan worden stijgt van 8.000 euro naar 9.000 euro. Daarnaast is er ook de mogelijkheid voor tweeverdieners om een hogere hypotheek te krijgen Er kan dan tot wel 35.000 euro meer geleend worden.
Ook de hypotheekrenteaftrek ondergaat de nodige veranderingen. Allereerst gaat de maximale hypotheekrenteaftrek in de hoogste belastingschijf jaarlijks met een half procent omlaag. In 2015 daalde dit percentage al naar 51,0%, in 2016 zal dit 50,5% zijn. Daarnaast is hypotheekrenteaftrek alleen beschikbaar bij volledige aflossing van de hypotheek en niet voor aflossingsvrije hypotheken.
Wanneer je verhuist, maar je vorige woning nog niet verkocht is, mag je deze woning tijdelijk ook als eigen woning opgeven. Je kunt dan nog 3 jaar hypotheekrente aftrekken voor deze woning.
Voor starters is er in 2016 goed nieuws: voor hen zijn de voorwaarden om een hypotheek te krijgen versoepeld. Starters die verwachten binnen enkele maanden een loonsverhoging te krijgen, kunnen dan al een hogere hypotheek krijgen. Daarnaast loont het om de hypotheekrente korter dan 10 jaar vast te zetten. Het korter vastzetten van de rente, zorgt er namelijk voor dat een hoger percentage van het inkomen aan de hypotheek besteed mag worden. Dit omdat de overheid banken dwingt een toetsrente van minimaal 5% te hanteren, wanneer deze minder dan 10 jaar wordt vastgelegd. De hoge toetsrente zorgt ervoor dat de koper uit de problemen blijft wanneer de hypotheekrente in de toekomst weer gaat stijgen.
Het is goed om als starter de rentes van verschillende aanbieders te vergelijken zodat je uiteindelijk een hypotheek kan afsluiten die past bij jouw situatie. Om er achter te komen wat de uiteindelijke maandlasten hiervan zijn, moet er verder worden gekeken dan een aantrekkelijke rente. Zo hebben de kosten voor bijbehorende verzekeringen en de looptijd en voorwaarden rondom vervroegd aflossen ook invloed op de uiteindelijke maandlasten.
Tot slot is ook de wijziging in het grensbedrag Nationale Hypotheek Garantie (NHG) belangrijk om te noemen. Sinds 1 juli 2015 is dit bedrag vastgesteld op 245.000 euro, daarvoor was het nog 265.000 euro. Op 1 juli 2016 zal dit bedrag opnieuw dalen, naar 225.000 euro.
Er verandert dus veel in 2016. Vooral voor starters en tweeverdieners lijken de nieuwe maatregelen goed uit te pakken. De grootste groep van hen gaat erop vooruit en kan meer lenen dan in 2015. Voor alleenstaanden pakken de nieuwe maatregelen minder goed uit, het bedrag dat zij kunnen lenen kan tot wel 10.000 euro dalen.