Nederland moet verduurzamen en een grote meerderheid in ons land wil dit ook
Maar consumenten zijn nog onvoldoende bekend met de mogelijkheden om de verduurzaming van hun huis te financieren. Dat blijkt uit recent onderzoek van Centraal Beheer en onderzoeksbureau Memo2 onder 944 respondenten.
De wil om te verduurzamen is groot onder Nederlanders. 70% vindt het belangrijk en maar liefst 98% van de mensen die van plan is binnen 5 jaar een huis te kopen, staat er voor open een duurzame woning te realiseren. Vrijwel iedereen geeft besparing op vaste lasten en het milieu als reden om te willen verduurzamen. Vooral zonnepanelen zijn populair.
De investering om te verduurzamen is echter een groot struikelblok, ondanks de flinke groei van het spaarsaldo in Nederland in coronatijd. Dat bleek al uit eerder onderzoek van Centraal Beheer, onderdeel van coöperatieve verzekeraar Achmea, en Memo2 onder 1876 huiseigenaren.
Bij gebrek aan eigen middelen, kan je in sommige gemeentes terecht voor een subsidie of lening. Wat blijkt: 53% van de potentiële huizenkopers is niet bekend met deze duurzaamheidsregelingen. Een andere optie is om de verduurzaming van je huis mee te financieren in je hypotheek. Maar ook hier kent bijna de helft (45%) deze mogelijkheid niet.
Angela Eijlander, senior manager Financiële Diensten bij Centraal Beheer: “Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat er actie nodig is. Financiering van verduurzaming is essentieel om onze klimaatdoelen in Nederland te kunnen halen. Dat begint bij kennis bij consumenten. Hier ligt een grote taak voor ons als branche. Wij moeten de stap naar verduurzaming makkelijk maken voor Nederlanders.”
“Als Centraal Beheer werken we hier hard aan. We delen kennis over verduurzaming via onze website en social media kanalen. Je kunt verduurzaming meefinancieren in onze hypotheek of je zonnepanelen via ons aanschaffen en laten installeren. We blijven kijken naar wat nog meer nodig is.”
Eijlander: “Het kopen en financieren van een huis is ingewikkeld. Vandaar ook dat veel consumenten hiervoor aankloppen bij een adviseur. Ook in die gesprekken moet duurzaamheid altijd een onderwerp zijn. Met het sectorcollectief Duurzaam Wonen maken we hier al mooie stappen. Het is in ieders belang dat we als branche aan een duurzamer Nederland bijdragen.”