Als huurder ben je geen eigenaar van je woning, dus hoef je verschillende verzekeringen, zoals bijvoorbeeld een opstalverzekering, niet af te sluiten.
Deze zijn de verantwoordelijkheid van de huisbaas. Dat wil echter niet zeggen dat je als huurder helemaal geen verzekeringen hoeft af te sluiten. Je loopt immers nog steeds risico op, bijvoorbeeld, schade als gevolg van brand of inbraak. Om zorgeloos van je eigen plekje te kunnen genieten, wordt het ten zeerste aangeraden om de boel goed te verzekeren. In dit stukje gaan we iets dieper in op enkele van de meer essentiële verzekeringen voor huurhuizen en waarom het verstandig is om deze als huurder af te sluiten.
Het verzekeren van een huurhuis gaat niet alleen over het huis zelf, maar ook om wat erin staat. Er bestaan verschillende soorten inboedelverzekeringen, afhankelijk van de soorten schade waar je verzekerd voor wil zijn, maar over het algemeen gaat het wat betreft de inboedel om schade als gevolg van extreme weersomstandigheden (storm, water), brand, en inbraak. Daarnaast kan een dergelijke verzekering ook de inboedel dekken in het geval van schade veroorzaakt door jezelf of iemand anders in het huishouden.
Een aansprakelijkheidsverzekering is één van de belangrijkste en meest voorkomende verzekeringen voor huurders. Dat komt omdat dit type verzekering ervoor zorgt dat je gedekt bent in het geval van schade die jij zelf, een ander gezinslid, of een huisdier hebt toegebracht aan het eigendom van iemand anders, bijvoorbeeld de buren. Dit geldt ook voor schade aan je huurhuis waar je zelf niet echt iets aan kan doen, maar waar jij als huurder door de huisbaas aansprakelijk voor wordt gesteld. Denk daarbij, bijvoorbeeld, aan een situatie waarbij een flinke lekkage in jouw huurwoning schade heeft veroorzaakt aan zowel je eigen woning als die van de buren. Met een aansprakelijkheidsverzekering hoef jij niet op te draaien voor dergelijke kosten.
Een woonverzekering zorgt ervoor dat je in je huurhuis kan blijven wonen, mocht je als gevolg van arbeidsongeschiktheid of onvrijwillige werkeloosheid niet meer zelfstandig aan de woonkosten kunnen voldoen. Zoals je wel begrijpt, hangt de waarde van deze verzekering voor jou als huurder sterk af van je professionele situatie en toekomst, voor zover je die kan inschatten. Met veel spaargeld op de bank of een tweede huis in je bezit is het afsluiten van een woonverzekering vaak minder urgent, maar als je, bijvoorbeeld, onregelmatig en op commissiebasis werkt als ZZP'er kan zo'n verzekering wel eens heel waardevol blijken. Wij raden je aan om een woonverzekering te vergelijken voordat je er een gaat afsluiten. Dit kan gemakkelijk via Totaalbesparen.com.
Net als alle andere verzekeringen zorgt een rechtsbijstandverzekering ervoor dat je niet voor onoverkoombare verrassingen komt te staan in onverwachte en/of onaangename situaties. In dit geval gaat het om een situatie waarin je als huurder gerechtelijke kosten moet gaan maken, omdat er een juridisch geschil is ontstaan tussen jou en de huurbaas. Dergelijke kosten kunnen zeer hoog worden en het probleem is dat het volledige kostenplaatje vaak van tevoren niet precies kan worden bepaald. Door een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, ben je altijd zeker van juridische bijstand wanneer je daar nood aan hebt, zodat je potentieel grote ellende te voorkomen.
Naast je verzekeringen is ook de rekening van gas en licht een grote kostenpost. Het is verstandig om dit vooraf goed uit te zoeken. Via deze energievergelijker kun je dit makkelijk doen. Vergelijk de prijzen en kijk goed naar de verschillende energie aanbiedingen.