Foto: pexels-mikhail-nilov-7731330

Een huis kopen in een veranderende markt, hoe doe je dat?

De huizenmarkt in Nederland is de afgelopen jaren, zoals we allemaal wel weten, flink veranderd.

Marlies

Door de groeiende vraag naar woningen, de beperkte beschikbaarheid van nieuwbouwprojecten en de lage rente, zijn de huizenprijzen gestegen. En niet zo’n beetje ook. Het afgelopen jaar was er een lichte daling te zien van de prijzen. Deze trend lijkt zich nog even voort te zetten volgens de experts, maar zal daarna weer stagneren. Daarentegen is de hypotheekrente gestegen, waardoor het voor huizenkopers nog steeds lastig is om een betaalbare woning te vinden die aan hun wensen voldoet. Vooral starters hebben op die manier moeite om de woningmarkt te betreden. Hoe ga je nu als huizenzoeker te werk in een markt die steeds maar weer lijkt te veranderen? 

 

Veranderingen op de huizenmarkt

Een van de redenen voor de stijging van de huizenprijzen is de groeiende vraag naar woningen. Het aantal huishoudens in Nederland groeit en er is een grote vraag naar betaalbare woningen. Door de beperkte beschikbaarheid van nieuwbouwprojecten is het aanbod echter beperkt. Al die mensen die op een krappe huizenmarkt op zoek waren naar eenzelfde soort woning, hebben ervoor gezorgd dat huizenkopers vaak moesten overbieden boven de vraagprijs om een woning te kunnen bemachtigen. Dat de prijzen nu iets dalen betekent echter niet dat het makkelijker is om aan een woning te komen. Door de stijgende rente en de inkomens die achterblijven zijn mensen een (te) groot deel van hun inkomen kwijt aan hypotheek. 

 

Je rol als huizenkoper

Als huizenkoper kun je het beste rekening houden met al deze veranderingen. Het is belangrijk om een realistisch beeld te hebben van wat je kunt betalen en wat je zoekt in een huis. Misschien wel het belangrijkste hierin is dat je flexibel bent. Houd er rekening mee dat een woning niet aan al je eisen kan voldoen. Een instapklare woning is ideaal, maar een klushuis kan je kansen soms vergroten. Kijk ook eens naar huizen op een andere locatie, bijvoorbeeld iets buiten de stad of een opkomende wijk. Dit kan je zoekgebied aanzienlijk vergroten en daarmee de kans op een koopwoning dus ook. 

 

De rol van de makelaar

Het is verstandig om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Deze kan je helpen bij het vinden van een geschikte woning en bij het onderhandelen over de prijs. De huizenprijzen verschillen behoorlijk per provincie, maar ook per gemeente. De kennis die een makelaar daarvan heeft kan het verschil maken in het succes bij het aankoop van jouw woning. In de Randstad en grote steden is de huizenmarkt erg gespannen. In een provincie als Gelderland liggen de huizenprijzen gemiddeld een stuk lager, maar kunnen in een stad als Apeldoorn of Arnhem weer heel anders zijn. Een makelaar Apeldoorn heeft dus bijvoorbeeld specifieke lokale kennis over deze stad en regio en kan een veel betere schatting maken van het bod dat je moet doen. Hij of zij kent de lokale markt en weet daardoor ook welke buurten of plaatsen in de omgeving aan jouw eisen voldoen. Hierdoor heb je al snel een streepje voor op andere huizenkopers. 

 

Tips voor het kopen van een huis

De allereerste stap naar het bemachtigen van je droomhuis is je financiële situatie in kaart brengen. Ga in gesprek met een hypotheekadviseur nog voordat je je eerste woningen gaan bezichtigen. Zo kun je veel beter bepalen in welke prijsklasse je kunt zoeken en ga je minder snel over je grenzen heen. Hierna kun je ook je woonwensen goed op een rijtje zetten. Wat zijn daarbij absolute eisen en waar is nog ruimte voor verandering? Houd ontwikkelingen op de huizenmarkt goed in de gaten. Je makelaar kan je hierin uiteraard bijstaan, maar het is verstandig om ook zelf op de hoogte te blijven en het aanbod altijd te checken. Hoewel het lastig kan zijn een geschikte en betaalbare woning te vinden, hoeft dat nog niet te betekenen dat je met alles genoeg moet nemen. Wees alsnog kritisch en laat bij twijfel een bouwkundige keuring uitvoeren. Zo verklein je de kans dat je voor verrassingen komt te staan. Volg je verstand, maar luister ook naar je gevoel. Als het goed is, woon je de aankomende jaren in deze woning en dus wil je je er echt thuis kunnen voelen. Huizen staan op dit moment iets langer te koop, dus ga niet te overhaast aan de slag. Neem de tijd voordat je een bod uitbrengt en bepaal voor jezelf het uiterste bedrag. 

Reacties