Het is niet vol, maar het wordt wel een beetje krap. Zo kun je de situatie in de gemeente Gouda omschrijven.
Met 73.161 inwoners (op 1 januari 2019) die samenleven op slechts 16,92 vierkante kilometer oppervlakte mogen we gerust spreken van een krappe situatie. Dat geldt zeker voor de woningmarkt, iedere makelaar in Gouda wordt overspoeld met aanvragen voor taxaties. Toch begint het tij te keren, en is het zaak voor huizenbezitters om goed geïnformeerd te blijven. Anders woon je niet alleen naast de grachten, maar vis je ook achter het net...
Volgens taxatie in Gouda zijn huizenprijzen in een jaar tijd gestegen met twaalf procent tot gemiddeld €284.000,- voor een woning in deze gemeente. Maar deze stijging begint af te nemen, naar vijf procent aan het einde van 2018. Ook het totaal aantal verkopen van woningen liep volgens Van ‘t Hof, verkoopmakelaar in Gouda, terug met twaalf procent in de loop van één jaar. Dat geldt ook voor tussenwoningen, die het meest populair zijn in deze stad. In verhouding met het buitengebied zijn panden in de stad nog steeds behoorlijk schaars.
Schaarste betekent niet dat er geen opties zijn. Volgens Van ‘t Hof, makelaar in Gouda, is er voldoende keuze in woningen die hun geld meer dan waard zijn. Dat blijkt wel uit de taxaties die dit makelaarskantoor uitvoert. Kopers staan in de rij om een huis over te nemen, en zijn bereid een grotere lening af te sluiten of meer privé kapitaal in te leggen om zich ook een “Gouwenaar” te mogen noemen.
Als je keer op keer teleurgesteld weer naar jouw woning buiten de stadsgrenzen moet terugkeren omdat er weer iemand ver boven de vraagprijs biedt, dan daalt het animo na verloop van tijd uiteraard. Dit is ook een tendens die de makelaars zien bij het aantal aanvragen voor een bezichtiging. Je kunt misschien nog wel het bedrag bij elkaar sprokkelen, maar wat is de kans dat deze investering je later rendement op zal leveren? Taxaties reiken verder dan de WOZ waarde, er zijn veel factoren die een rol spelen die variëren van heel duidelijk tot heel subtiel. Denk aan factoren als:
- De gemeente waar de woning staat.
- De locatie binnen de gemeente.
- De bereikbaarheid van de woning.
- De omringende faciliteiten.
- De afmetingen waaronder de inhoud en oppervlakte van het gehele perceel.
- De kwaliteit van afwerking.
- De kosten voor vergelijkbare huizen in de afgelopen periode.
Ook kan de reden voor de verkoop een rol spelen, en de haast die erachter zit bij de verkoop. Er is een verschil tussen een huis ‘willen’ verkopen en ‘moeten’ verkopen. Door objectieve en subjectieve criteria te meten en te verwerken kan een verkoopmakelaar in Gouda vrij snel tot een prijs komen.
Het is best mogelijk dat na een uitvoerige analyse van de waarde, de eigenaar toch liever een ander bedrag vraagt. Soms lager om een verkoop snel af te ronden, soms ook hoger om optimaal rendement te behalen. Het inzicht van de makelaar in Gouda en de huizenbezitter kan afwijken. Het is dan prettig om een goede en open communicatie te onderhouden met het makelaarskantoor dat jouw woning op de markt zal brengen. Een goede adviseur zal oor hebben voor jouw persoonlijke belangen en niet alleen kijken naar de bakstenen. Uiteindelijk gaat het om de bewoners, niet om het pand dat om die mensen heen staat. Door strategisch te handelen, en op het juiste moment de goede beslissing te nemen zal de verkopende partij er beter van worden, en de koper zal tevreden zijn met een mooie woning.
Zelfs als je niet direct plannen hebt om jouw huis te verkopen, kan het geen kwaad om de mogelijkheden te onderzoeken. Rijd maar eens door België, daar staat de helft van de woningen te koop. Niet omdat de bewoners zo graag verhuizen, maar als iemand bereid is de vraagprijs te betalen staan Belgen meer open om te verhuizen. Nederlanders verplaatsen zich wat minder snel. Waarom zou je niet een voorbeeld nemen aan de Zuiderburen en contact opnemen met jouw lokale verkoopmakelaar in Gouda om jouw kansen in kaart te brengen?