Doet jouw hond geen vlieg kwaad? Dan verwacht je waarschijnlijk niet dat hij ooit iemand bijt. Toch kan het voorkomen dat je hond zijn tanden in iemand zet.
Een speelse beet van een hond doet vaak niet bijzonder veel pijn, maar als een hond doorbijt kan dit flink wat letsel veroorzaken. Bekommer je daarom altijd eerst om het slachtoffer als je viervoeter iemand gebeten heeft. Zorg dat je hond op afstand blijft, zodat hij niet nogmaals de fout in kan gaan. Is er sprake van letsel? Breng het slachtoffer dan naar de dichtstbijzijnde huisarts of ga met hem of haar naar de spoedeisende hulp. Wanneer het om ernstig letsel gaat, is het verstandig om een ambulance te bellen. Je weet in dat geval zeker dat de hondenbeet op de juiste manier behandeld wordt.
Als je hond iemand gebeten heeft, is het belangrijk dat jij jezelf identificeert als eigenaar. Breng je het slachtoffer zelf naar de huisarts of spoedeisende hulp? Dan kun je zelf jouw contactgegevens doorgeven. Als hij of zij door iemand anders gebracht wordt of met de ambulance meegaat, geef je hem of haar direct je contactgegevens door. Schrijf je naam en telefoonnummer op een papiertje en vermeld hier eventueel ook de naam en het ras van je hond op en welke vaccinaties hij heeft gehad. Dit kan helpen om de juiste behandeling te bepalen. Bovendien kan het slachtoffer contact opnemen om de kosten voor de zorg op jou te verhalen. Aangezien de hond van jou is, ben jij hier namelijk aansprakelijk voor.
Heb je een aansprakelijkheidsverzekering en zijn huisdieren hierop meeverzekerd? Neem dan direct contact op met je verzekeraar om hen op de hoogte te stellen van het voorval. Als je zelf niet precies weet welke stappen je moet volgen om de kosten vergoed te krijgen, kunnen zij je hierbij helpen. Wanneer je niet verzekerd bent voor aansprakelijkheid, heeft het geen zin om contact op te nemen met een verzekeraar als je hond iemand gebeten heeft. Het heeft bovendien geen zin om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten nadat je hond iemand gebeten heeft, want een verzekeraar keert dan namelijk geen geld uit.
Een aansprakelijkheidsverzekering biedt in veel gevallen uitkomst, maar helaas is dit net altijd het geval. Als er een conflict ontstaat met de tegenpartij, kan er een juridisch proces volgen. In dat geval kun je een beroep doen op rechtsbijstand. Althans, als je hiervoor verzekerd bent. De kosten voor juridische hulp bij het conflict worden dan vergoed. Bij veel conflicten is er sprake van wachttijd, maar dat is bij een hondenbeet niet het geval. Het gaat namelijk om letselschade en dan geldt een rechtsbijstandverzekering zonder wachttijd. De kosten voor juridische hulp worden dan direct vergoed, waardoor je deze niet uit eigen zak hoeft te betalen.