Foto: Nieuwe-woning--hoe-zit-het-qua-energiecontract

Nieuwe woning: hoe zit het qua energiecontract?

In dit artikel lees je meer over wat je moet doen met je energiecontract wanneer je gaat verhuizen.

Guido van Loon

De woningmarkt in Nederland staat nog steeds op z’n kop. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de huizenprijzen sinds 1977 niet zo snel gestegen zijn als nu. Wanneer je net een nieuwe woning hebt gekocht, moet je een energiecontract regelen. In dat geval kun je twee dingen doen: of je neemt het energiecontact van je vorige huis mee of je kiest voor een totaal nieuw contract.

Neem je huidige energiecontract mee naar nieuwe woning

Iets wat veel mensen doen, is het huidige energiecontract meenemen naar een nieuwe woning. Dit is vaak het geval wanneer de einddatum van het contract nog lang niet in zicht is. Om zo min mogelijk extra kosten te maken, is het in dat geval aantrekkelijk om je energiecontract mee te nemen. Aan ieder energiecontract zit namelijk een einddatum én een opzegtermijn. Besluit je om je contract eerder op te zeggen dan de opzegtermijn in is gegaan? Dan ontvang je een zogeheten opzegboete; dat is het bedrag dat je moet betalen voor de energie die je nog had afgesproken af te nemen.

Het grote nadeel van zo’n opzegboete in combinatie met een nieuw energiecontract is dat je dubbele kosten draait. Je moet namelijk geld betalen voor de boete en voor het nieuwe contract. Het is afhankelijk van hoe lang je huidige contract nog duurt of dit het geld waard is. Is de einddatum nog lang niet in zicht dan is het met oog op de extra kosten zeker aan te raden om je energiecontract gewoon mee te nemen naar je nieuwe woning.

Stap over op een nieuwe energiecontract

Is de opzegtermijn van je huidige energiecontract al van start gegaan? Of is die termijn in zicht? In dat geval kan het juist aantrekkelijker zijn om over te stappen. Het wordt sowieso aangeraden om na ieder energiecontract opnieuw op zoek te gaan naar een goede deal; wil je nooit te veel betalen voor je energie thuis. Er zijn namelijk altijd wel betere aanbiedingen te vinden dan het energietarief dat je nu betaalt. Door de recente stijgingen van de energieprijzen moet je goed kijken waar je een nieuw contract afsluit. De energienota is in een jaar tijd namelijk maar liefst 86% hoger geworden volgens het CBS.

Nóg een reden om ervoor te zorgen dat je geen dubbele energiekosten draait door te vroeg over te stappen naar een nieuw energiecontract voor je woning. Let dus goed op de einddatum en de opzegtermijn van je huidige contract en stap alleen over op een nieuw energiecontract wanneer de data dat toelaten. Op die manier betaal je sowieso het meest voordelige energietarief van dat moment en krijg je niet te maken met dubbele maandkosten voor je energierekening. Vergeet niet om je nieuwe adres door te geven wanneer je overstapt, zodat je de eindafrekening daar kunt ontvangen.

Ga voor het beste aanbod energie

Nu vraag je je misschien af hoe je zo snel een nieuw passend energiecontract vindt. Heel simpel: door te beginnen met vergelijken of je een energie aanbieding kunt scoren. Er is namelijk altijd wel ergens een goede deal te vinden. Nederland kent inmiddels redelijk veel energieleveranciers met vrijwel stuk voor stuk een aantrekkelijk aanbod. Het moeilijkste is misschien wel om uit al die aanbieders een keuze te maken. Gelukkig kun je dat tegenwoordig heel eenvoudig doen door te beginnen met energie vergelijken. Daarbij zet je alle mogelijke energiebedrijven voor jouw wensen op een rij waarbij je precies ziet wat je waar voor welk tarief kunt krijgen.

En weet je wat? Je hoeft niet eens zelf op zoek te gaan. Online vind je verschillende vergelijkingstools waarmee je vandaag nog kunt beginnen. Dat scheelt je ontzettend veel tijd en uiteindelijk veel geld, omdat je zo binnen no time weet welk energiebedrijf een match is met jouw wensen. Wat je wel even zelf op moet zoeken, zijn de gegevens van je jaarlijkse energieverbruik. Op basis daarvan kan een vergelijker namelijk op zoek gaan naar een passend energiepakket. Let er tot slot op of je wil gaan voor grijze of groene energie en kijk naar de duur van het energiecontract. Over het algemeen geldt: des te langer een contract, des te voordeliger je uit bent.

Reacties