Foto: Woningontruiming_tips

Woningontruiming: hoe ga je hiermee om?

Een woningontruiming kan een ingrijpende gebeurtenis zijn die soms erg veel tijd en geregel in beslag kan nemen.

Sanne 11 December 2024

Of het nu gaat om het verhuizen naar een nieuwe woning, een verhuizing naar een zorginstelling of het leeghalen van een woning na een overlijden, de emoties en praktische uitdagingen kunnen zeker overweldigend zijn. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je een woningontruiming efficiënt aanpakt, met welke kosten je rekening moet houden en geven we je meer informatie over het gehele proces.

1. Neem de tijd en maak een plan

Een woningontruiming kan een ingrijpende gebeurtenis zijn die soms erg veel tijd en geregel in beslag kan nemen. Of het nu gaat om het verhuizen naar een nieuwe woning, een verhuizing naar een zorginstelling of het leeghalen van een woning na een overlijden, de emoties en praktische uitdagingen kunnen zeker overweldigend zijn. In deze blog bespreken we stap voor stap hoe je een woningontruiming efficiënt aanpakt, met welke kosten je rekening moet houden en geven we je meer informatie over het gehele proces.

2. Schakel hulp in

Je hoeft een woningontruiming niet alleen te doen. Familieleden, vrienden of buren kunnen een belangrijke steun zijn. Bespreek altijd vooraf wie kan helpen en verdeel de taken, zoals het inpakken van spullen, schoonmaken of het regelen van vervoer.

Er zijn ook veel professionele ontruimingsbedrijven die je in kunt schakelen. Dit is ideaal wanneer het ontruimen veel werk is, je zelf weinig tijd hebt of wanneer het te zwaar is. Een professioneel ontruimingsbedrijf neemt veel werk uit handen. Zo hoef je niet zelf meer de inboedel uit de woning te halen, spullen in te pakken of zorgen dat het afval bij de stort komt. Daarnaast bieden ze vaak extra diensten aan, zoals het schoonmaken van de woning, kleine herstelwerkzaamheden en het verwijderen van oude vloerbedekking.

Schakel je een ontruimingsbedrijf in? Laat je dan van tevoren adviseren over de kosten van een woningontruiming.

3. Met welke kosten moet je rekening houden?

Of je zelf de ontruiming gaat doen of een ontruimingsbedrijf gaat inschakelen, het is verstandig om te controleren met welke kosten je te maken krijgt. Misschien heb je een container nodig voor het afvoeren van afval en oud meubilair of schakel je professionele ontruimers in.

De kosten van een woningontruiming variëren sterk. De grootte van de woning en de hoeveelheid inboedel spelen natuurlijk een rol, maar ook of je extra diensten wilt afnamen zoals een schoonmaak of wanneer de spullen uit een woning op een hogere verdieping gehaald moeten worden.

Je kunt besparen op de kosten door spullen te doneren of te verkopen. In sommige gevallen is het ook mogelijk om de inboedel in te ruilen om korting te krijgen op een ontruiming. Help zoveel mogelijk mee en schakel hulp van je vrienden en familie in.

4. Sorteren en organiseren

Het sorteren en opruimen van de inboedel is één van de meest tijdrovende onderdelen van een woningontruiming. Ga daarom altijd gestructureerd te werk: maak categorieën en verdeel de spullen in groepen om te bewaren, verkopen en weg te gooien. Je kunt er ook voor kiezen om spullen te doneren aan goede doelen of kringlopen, zo krijgen de spullen nog een tweede leven.

Dat was het!

En dan zit de woningontruiming er alweer op! Vergeet niet dat er soms ook nog administratieve zaken zijn waarmee je rekening moet houden. Denk aan het opzeggen van contracten of het doorsturen van de post.

Een woningontruiming kan een emotionele en logistieke uitdaging zijn, maar met een goed plan en de juiste aanpak is het zeker mogelijk om deze taak succesvol te volbrengen. Bepaal of je zelf aan de slag gaat of een professioneel bedrijf inschakelt, maak een overzicht van de kosten en zorg dat je de woning netjes oplevert.

Reacties