Foto: opkopen-inboedel-tijdens-een-woningontruiming

Opkopen inboedel tijdens een woningontruiming

Wanneer je te maken krijgt met een woningontruiming, komt er erg veel op je af.

Guido van Loon

Vaak sta je onder tijdsdruk en moet de woning voor een bepaalde datum worden opgeleverd, moet je ontzettend veel regelen en ben je emotioneel betrokken bij de kwestie. Eén van de grootste beslissingen die je moet maken is: wat ga je doen met de inboedel? Ga je deze zelf bewaren, opslaan of laat je alles opkopen door het ontruimingsbedrijf? In dit artikel lees je alles over dat laatste: het laten opkopen van je inboedel door een ontruimingsbedrijf.

Laten opkopen van de inboedel: wat houdt het in?

Het opkopen van de inboedel komt niet alleen voor bij ontruimingen: ook bij een verhuizing kan het zo zijn dat je een groot deel van de inboedel niet meeverhuist. Bijvoorbeeld omdat je kleiner gaat wonen of verhuist naar het buitenland. Ook dan is het laten opkopen van de inboedel een goede optie. Wanneer je ervoor kiest om je inboedel te laten opkopen door een ontruimingsbedrijf, betekent dit dat zij waardevolle spullen van jou overkopen. Het voordeel hiervan is dat jij zelf deze spullen niet hoeft te verkopen of weg te brengen: dit wordt immers door het ontruimingsbedrijf al gedaan. Een tweede voordeel is dat de opbrengst van de inboedel wordt afgetrokken van de kosten. Zo bespaar je op de kosten van de ontruiming.

Opkopen inboedel: de werkwijze

Het opkopen van de inboedel gaat altijd samen met een ontruiming. Voorafgaand aan de ontruiming komt het ontruimingsbedrijf altijd langs voor een kennismaking en inventarisatie. Tijdens dit moment wordt de ontruiming besproken: jij kunt precies aangeven wat je wensen zijn en wat je met de inboedel wilt. Zo weten de ontruimers precies wat je graag zelf wilt houden en wat door hun opgekocht kan worden. Het ontruimingsbedrijf maakt na afloop niet alleen een planning voor de ontruiming, maar maakt ook een inschatting van de kosten van de ontruiming en de opkoopprijs van de inboedel. Deze twee bedragen worden met elkaar verrekend. Hierop kun je akkoord geven of niet. Bij een akkoord, wordt de woning ontruimt en de inboedel opgekocht.

Wanneer is het opkopen van de inboedel mogelijk?

Een ontruimingsbedrijf koopt natuurlijk niet zomaar alles op. De spullen die je wilt laten opkopen door het ontruimingsbedrijf moeten in goede staat verkeren. Dit betekend dat de spullen niet beschadigd zijn en indien het geval, werkend. Het is dus nooit het geval dat het ontruimingsbedrijf je gehele inboedel opkoopt. Dit wordt tijdens de inventarisatie en kennismaking natuurlijk al besproken. Het deel van de inboedel wat je zelf niet meer hoeft en wat ook niet wordt opgekocht door het ontruimingsbedrijf, kun je laten afvoeren naar de vuilstort of schenken aan een goed doel.

Reacties