De cv-ketel de deur uit? Of toch niet?
Gas, water en elektriciteit zijn vanzelfsprekend aanwezig in elke woning. Het is niet voor te stellen hoe je het zonder moet stellen. De laatste tijd wordt steeds vaker de vraag gesteld: “Wat moet ik doen met mijn cv-ketel nu we van het aardgas af moeten”? Een vraag die niet zomaar is te beantwoorden: Het is een uitdaging om samen tot een goede oplossing te komen.
Net als jou zijn we bezorgd om het milieu. Daarom staan we achter nieuwe energiebronnen, zoals een warmtepomp en zonne-energie. Maar ook de rol van de cv-ketel is nog niet uitgespeeld. De juiste verwarming voor een woonhuis? Atag weet wat er mogelijk is en wat bij jouw woonsituatie en woonwensen past.
De cv-ketel blijft een belangrijke rol spelen in de energietransitie en wordt een belangrijk onderdeel van de nieuwe zgn. hybride verwarmingssystemen; een installatie, die bestaat uit een warmtepomp én cv-ketel die met elkaar samenwerken. De warmtepomp zal het grootste deel van de verwarming voor haar rekening zal nemen. De ketel ondersteunt wanneer dit nodig is: vaak is dit bij langere vorstperioden en wanneer er extra warm water wordt gevraagd.
Met een hybride verwarmingssysteem is er minder aardgas nodig. Zo wordt er een belangrijke bijdrage geleverd aan de klimaatdoelstelling om in 2050 CO2 neutraal te zijn. CO2 wordt namelijk als één van de veroorzakers gezien van de gevolgen van de wereldwijde klimaatveranderingen.
Op dit moment is het niet mogelijk om ‘Nederland volledig om te zetten naar elektrisch’. Volledig omzetten wordt ook wel All-Electric genoemd. Dit levert problemen op in de energievoorziening, omdat het bestaande elektriciteitsnetwerk nu nog niet beschikt over de juiste capaciteit en de vraag niet aankan.
Isolatie is het startpunt om na te denken over hoe je je woning verwarmt. Is je woning goed geïsoleerd? Dan is op dit moment een hybride verwarmingssysteem – de bestaande cv-ketel in combinatie met een warmtepomp - een uitstekende tussenoplossing, waarbij je alvast kunt wennen aan het nieuwe verwarmen. Ingrijpende woningaanpassingen zijn dan niet nodig.
Belangrijk om te weten: alle ATAG cv-ketels zijn geschikt om samen met een hybride warmtepomp je woning te verwarmen.
- Tot slot nog een aantal energiebesparende tip. Hier begint het mee. Energiebesparing zorgt voor een afname van de CO2 uitstoot, het broeikasgas dat zorgt voor de opwarming van de aarde.
- Zet in kamers, die niet gebruikt worden, de verwarming uit.
- Kijk eens naar je elektrische apparaten in huis; welk energielabel - B, A+ of A++- hebben deze. Hoe hoger het label, des te energiezuiniger deze is.
- Lage temperatuur verwarming, zoals bijvoorbeeld vloerverwarming, is 10% zuiniger.
- Voorkom energieverlies door het cv-toestel regelmatig goed na te laten kijken.
- Laat een thermostaatkraan in de douche of bad plaatsen. Dit bespaart veel water en energie en is bovendien comfortabeler.
- Een zonneboiler zorgt voor extra energiebesparing bij de warmwatervoorziening. Het water wordt dan verwarmd in een zonnecollector op het dak, opgeslagen in een boiler en zo nodig na verwarmd door je cv-ketel. Een besparing van 50% op de energiekosten voor warm water is mogeljik.
- Overweeg de aanschaf van zonnepanelen voor gratis elektriciteit van de zon. Dit kan jaarlijks een flinke besparing opleveren. Tien zonnepanelen leveren jaarlijks € 500,- aan stroom.
Meer tips te vinden op www.energiebesparendoejenu.nl