Op het gebied van verwarmingssystemen hebt u mogelijkheden genoeg. Er zijn tal van soorten en maten. Welk systeem biedt u het hoogste rendement? En waarmee houdt u uw binnenklimaat zo aangenaam mogelijk?
Van oudsher zoeken we thuis comfort en warmte. Thuiskomen in een warm huis na een dag hard werken, we vinden het de normaalste zaak van de wereld. We staan er zelden bij stil en zo hoort het ook. Natuurlijk weten we dat achter dit warmtecomfort in huis een technische installatie schuilgaat. Maar welke vormen van verwarmen zijn er zoal op de markt? En zijn deze ook wel energiebesparend en geschikt om een gezonder klimaat te realiseren?
Centrale verwarming (cv) is het meest voorkomende verwarmingssysteem in Nederland. Het begrip cv verwijst vaak naar het complete systeem, maar eigenlijk bestaat het uit drie onderdelen: de warmtebron (zoals een cv-gasketel), een verspreidingssysteem voor warmte (radiatoren en leidingen), en het regelsysteem (thermostaten). Bij centrale verwarming bepaalt het verwarmingstoestel voor een groot deel het verwarmcomfort in huis. Ongeveer 80% van de Nederlandse huishoudens heeft centrale verwarming. Een cv-ketel op gas komt het meeste voor. De verspreiding van warmte door de woning gaat via leidingen, radiatoren, convectoren of wand- en/of vloerverwarming. Via de thermostaat heb je grote invloed op de efficiëntie van het verwarmingssysteem én op de stookkosten.
Een hoogrendementsketel is een cv-ketel (voor ruimteverwarming) of een combiketel (voor ruimteverwarming en warm water) die gas efficiënt omzet in warmte en daardoor zuinig is met energie. Bij het verbranden van aardgas ontstaat in de ketel waterdamp. In een gewone ketel verdwijnt de waterdamp via een afvoerpijp. Een hr-ketel benut warmte van de waterdamp voor het verwarmen van water of lucht voor de centrale verwarming. Hr-(combi)ketels zijn in veel verschillende modellen leverbaar. De ketels met het hoogste rendement zijn te herkennen aan het Gaskeur HR-107-label. Als de ketel naast een hoog rendement voor de ruimteverwarming ook een hoog rendement heeft op de warmwatervoorziening, dan heeft de ketel het Gaskeur Hrww-label.
Zijn de muren geïsoleerd en heeft de woning dubbel glas? Gaat het om een woning met een open of een gesloten bebouwing? Heeft het huis een kelder? En hoeveel kamers worden er 24 uren per dag verwarmd? Het uitrekenen van de hoeveelheid vermogen dat de cv moet kunnen leveren, is niet eenvoudig. Voordat jouw woning in de winter een aangename temperatuur heeft, moet er rekening gehouden worden met een groot aantal zaken. Behalve de bovenstaande factoren zijn er nog vele andere zaken die een rol spelen bij de keuze voor de juiste cv.
Als je je de grote investering van een cv-ketel wilt besparen, kan huren een alternatief zijn. Sommige energiebedrijven verhuren cv-systemen; het onderhoud is inbegrepen bij de huur. Informeer ernaar bij jouw energiebedrijf. Je kunt extra energie besparen door tegelijk met een nieuwe hr-ketel een zonneboiler of warmtepompboiler te plaatsen, als aanvulling op de warmwatervoorziening.
Lees hier meer over het aanschaffen van een cv-ketel.
Lees hier meer over het onderhoud aan een cv-ketel.
Lees hier meer over de verschillende onderhoudscontracten voor een cv-ketel.