Profielfoto van Dik B.V.
Dik B.V.
Website
Hanzeplein 11-27, 8017 JD Zwolle

Waarom moet je je CV ketel vervangen?

Om de 15 jaar moet je CV ketel vervangen worden? Waarom moet je deze vervangen en waar let je op?

Iedere 15 jaar een nieuwe

Het liefst zou je voor altijd met één CV-ketel doen. Je hebt geen zin om te investeren in een nieuwe CV-ketel. Niet qua tijd noch qua geld. Maar wist je dat je CV-ketel iedere 15 jaar vervangen moet worden? En dat je deze investering heel duidelijk terugziet op je energierekening? In deze blog gaan we daar dieper op in.

Eigenlijk heel simpel: CV-ketels worden gemaakt om ongeveer 15 jaar mee te gaan. Dus het is bijna onontkoombaar dat ze binnen 15 jaar aan vervanging toe zijn. Daarnaast ben je uiteindelijk voordeliger uit als je een CV-ketel bijtijds vervangt. Een oude CV-ketel slurpt namelijk energie, waardoor jouw stookkosten behoorlijk oplopen. Ook komen er meer en meer onderhoudskosten. Dit maakt de aanschaf van een nieuwe CV -op termijn- goedkoper.

Levensduur van cv-ketel verlengen

Over het algemeen gaan CV-ketels 15 jaar mee. Dat geldt voor ieder type, zowel voor oudere als nieuwere modellen. Helaas komt het ook weleens voor dat een ketel na 10 jaar al aan vervanging toe is. Heel vervelend, want je moet dan ineens vroegtijdig een nieuwe kopen. Wat kun je zelf doen om de levensduur van je CV-ketel te verlengen?

Plan onderhoudsbeurten in
Veel mensen bellen past een cv-installateur als de CV-ketel stuk is. Zonde, want deze mensen helpen je ook met het tussentijdse onderhoud. Hiermee voorkom je dat je ketel in de toekomst stuk gaat. Ook voor defecte CV-ketels geldt: voorkomen is beter dan genezen.

Optimale instelling
Een CV-ketel kan op meerdere manieren worden ingesteld. Ook dit is iets waar de cv-monteur je bij kan helpen. Het hangt namelijk heel erg af van de grootte van het huis en van het huishouden. Met de juiste instellingen behaal je 5% tot 25% meer rendement. Dat heeft een positief effect op de kosten van jouw cv-ketel.

Controleer regelmatig
Er zijn een heleboel controles die je zelf kunt uitvoeren, zonder hiervoor een cv-monteur te hoeven inschakelen. Bekijk of alle onderdelen van de CV-ketel er nog netjes uitzien. Verkleurde en/of vuile onderdelen kunnen voor problemen zorgen. Daarnaast kun je de prestaties van je CV-ketel in de gaten houden. Schieten de meterstanden ineens omhoog, zonder dat je meer of minder verwarming gebruikt? Tijd om aan de bel te trekken.