Foto: Warmtepomp-met-bodembron-bron-Stiebel-Eltron2

Is een warmtepomp een geschikte oplossing voor jouw droomhuis?

Het is inmiddels een jaar geleden dat de politiek inzette op de BENG-eisen voor nieuwbouwwoningen.

Guido van Loon

Het idee: ervoor zorgen dat de energiebehoefte steeds meer opgevangen wordt door hernieuwbare energie, waarbij zuinigheid en duurzaamheid essentieel zijn.

Hierbij gaat het uiteraard voornamelijk om het rendement en de efficiëntie. Waar de meeste mensen dan direct naar kijken, is een PV-installatie of een warmtepomp.

Maar hoe interessant is zo’n warmtepomp nou eigenlijk voor een nieuwbouwwoning of een reeds gebouwd huis?

Wanneer kun je beter geen warmtepomp kopen?

Is jouw woning matig of slecht geïsoleerd en ben je niet van plan om dit binnenkort op te pakken? Koop dan vooral geen warmtepomp. Dit systeem is erop gebouwd om op lage temperaturen te verwarmen. Met een slecht of matig geïsoleerd huis heeft een verwarmingstemperatuur van 50 graden geen nut. Wil je besparen op de kosten of duurzamer gaan wonen, dan is isoleren de eerste stap.

Welk soort waterpomp is het beste voor mijn woning?

Er zijn grofweg vier verschillende soorten pompen:
- De ventilatiepomp
- Hybride of stand-alone pompen
- Bodemwaterpompen
- Water-waterpompen

Bij alle systemen is een goede isolatie van belang. Welke van de pompen het beste bij jouw woning past, dat is een kwestie van informeren bij de monteurs die hier speciaal voor opgeleid zijn. Kun je bijvoorbeeld geen leiding 200 meter verticaal de grond in krijgen bij jouw woning, dan valt de laatste optie al direct af.

Wat zijn de kosten van een warmtepomp?

Voordat we naar de kosten en subsidies kijken, is het belangrijk om te vermelden dat er altijd randkosten zijn. Zo moet er vaak extra geïsoleerd worden en kunnen oude groepenkasten het piekvermogen van een gemiddelde warmtepomp niet opvangen. Voor isoleren is subsidie soms mogelijk, voor nieuwe groepenkasten die het piekvermogen op kunnen vangen is Superflink een aanrader. Met de aantrekkelijke prijzen en goede service van deze aanbieder is de groepenkast in ieder geval geen reden om de warmtepomp links te laten liggen.

De kosten van een warmtepomp zelf lopen uiteen. De goedkoopste modellen kosten een paar duizend euro, de duurdere modellen beginnen pas bij € 17.000. Vaak is subsidie mogelijk omdat de overheid actief inzet op de energietransitie, waarbinnen de warmtepomp een grote rol speelt. Gemeentelijke, provinciale én landelijke subsidies zijn mogelijk, dus informeer goed naar de mogelijkheden. Je plaatselijke gemeente kan hierover meer informatie geven.

Verdient een warmtepomp zichzelf terug?

Heb je rekening gehouden met de subsidies, isolering en de benodigde capaciteit, dan verdient een warmtepomp zichzelf in de meeste gevallen terug. Daarnaast moet je vooral niet vergeten dat het juist installeren van een kwalitatieve warmtepomp zorgt voor extra woongemak en het zorgt daarnaast ook voor een flinke meerwaarde van je woning. Je kunt dus óók nog informeren bij de bank naar de mogelijkheden om de hypotheek uit te breiden of een duurzame lening aan te vragen om zo de investering te kunnen doen.

Reacties